Podaci za zamisliti se: Zagreb je jutros treći najzagađeniji grad na svijetu

Zagreb je već danima pri vrhu

Foto: Zagrebancija.com

Nakon što je grad Zagreb po zagađenosti bio pri vrhu jučer te u subotu i petak, a središnji dnevni indeksi zagađenja iznosili su od 156 do 164, Zagreb je jutros na trećem mjestu, i to s indeksom zagađenja od 183, najvišim u proteklih tjedan dana. Time je Zagreb i jedini europski grad koji se nalazi na listi od deset svjetskih gradova s najzagađenijim zrakom prema švicarskom portalu IQAir,

Iznad njega su Delhi u Indiji koji ima indeks zagađenja 198 te Lahore u Pakistanu, čiji je indeks čak 264. A kao i proteklih dana, najgori polutant u hrvatskoj metropoli su čestice PM 2.5, koje, su trenutno 11.7 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije.

PM2,5 ili fine čestice su, inače, lebdeće čestice koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila ili grijanja na drva ili ugljen. Stanovnicima se zato preporučuje da nose maske vani, pročišćavaju zrak u unutrašnjosti domova te da zatvaraju prozora kako bi izbjegli ulazak onečišćenog zraka. Također se preporučuje da izbjegavaju vanjsku rekreaciju.