Počela je sezona krpelja- evo kako najbolje zaštiti svoje kućne ljubimce!

Krpelji mogu biti prijenosnici zaraznih bolesti

Sitne, nekoliko milimetara dugačke životinjice koje pripadaju skupini člankonožaca i paučnjaka, krpelji , čest su problem u ovo vrijeme ne samo za ljude, nego i kućne ljubimce.

Veterinar Pjer Venko Barešić ističe kako ljudi često smatraju da su krpelji aktivni samo u toplim danima, no po našem iskustvu ima ih cijele godine.

-Moj je savjet da se na krpelje pazi svakodnevno i da se zaštita na životinje stavlja tokom cijele godine kako se ti isti krpelji ne bi primili – istaknuo je Barešić.

Veterinar Barešić dodaje kako na tržištu ima jako puno proizvoda koji služe u sprječavanju toga da se krpelj primi na životinju, no svaki pas je drugačiji stoga će mu odgovarati i različita primjena zaštite. Jednima više odgovaraju ampule, drugima ogrlice, a trećima ipak tablete. Ukoliko gledamo statistiku učinkovitosti ona ipak pokazuje da su tablete najučinkovitije, neovisno o marki proizvođača.

Ukoliko vlasnici pronađu krpelje na svojoj životinji, najbitnije je ne paničariti, jer da bi krpelj ispustio svoj otrov, on na koži mora boraviti oko dva dana, pa ima vremena za adekvatno skidanje istog.

Ukoliko nismo u mogućnosti odlaska kod veterinara, krpelj možete skinuti sami i to pincetom uz kožu životinje.

-Za slučaj da ne uspijete izvaditi glavu ili drugi dio tijela krpelja iz životinje, ne morate biti u strahu jer je velika vjerojatnost da je on više nije živ, no najbolje bi bilo da posjetite veterinara kako ne bi došlo do infekcije- ističe Pjer Venko Barešić.