Počela gradnja Spomenika domovini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski

Radovi bi trebali završiti za devet mjeseci, a vrijednost ove investicije je preko 27 milijuna kuna bez PDV-a.

Foto: Ivan Novosel

Polaganjem kamena temljeca, obilježen je početak gradnje Spomenika domovini ispred Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski.

Spomenik se sastoji od tri objekta: Zida boli, Oltara – menze i Portala – paviljona. Prvenstveno će imati memorijalnu svrhu, ali moći će osigurati i različite ceremonije za veće ili manje delegacije, kao i različite manifestacije i priredbe.

Radovi bi trebali završiti za devet mjeseci, a vrijednost ove investicije je preko 27 milijuna kuna bez PDV-a.

Foto: Ivan Novosel

“Zagreb će dobiti vječni spomenik za cijelu povijest i mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima. Za njega i sam autor kaže da su nova gradska vrata iz čijeg kamenog masiva izviru simboli zemlje, energije i svjetla. Ovaj spomenik će svakom promatraču predočiti naše vrijednosti, običaje, tradiciju i kulturu. Svaki dolazak na ovo mjesto budit će emocije, podsjećati na hrabrost, požrtvovnost i odlučnost hrvatskog ratnika i svih građana Republike Hrvatske na čast ratnika, na žrtvu koju smo kao narod morali podnijeti da bismo imali samostalnu, suverenu i međunarodno priznatu Republiku Hrvatsku”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Ovo je idealna lokacija za Spomenik domovini. Nalazi se uz Gradsku upravu, Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski i Nacionalnu i sveučilišnu biblioteku, kao i uz spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu”, smatra premijer Andrej Plenković koji je prisustvovao polaganju kamena temeljca.

“Želim kvalitetan rad onima koji će realizirati ovaj projekt. Bilo bi sjajno kada bi to bilo do početka svibnja. Spomenik će ovdje ostati trajno i bit će jedno od sjajnih obilježja grada Zagreba”, dodao je Plenković.

Idejno rješenje za Spomenik domovini, autora Nenada Fabijanića, dobilo je prvu nagradu na Natječaju kojeg je raspisao Grad Zagreb i Udruženje hrvatskih arhitekata.

Od 5. studenog 2016. do 22. ožujka 2017., koliko je natječaj trajao, prijavljena su 52 rada.