Plesno putovanje Europom na sceni Plesnog centra

Plesačice iz tri različite kulturološke sredine

Autor: Maja Gujinović 3/31/2010 19:48

Manipulacije i strahovi tri kultorološki različite sredine, početna su točka putovanja Europom čiju plesnu kartu ispisuje španjolska koreografkinja Monica Gomis. Karta grada, struktura života, kuhinjski recepti, objava namjere, od kuda, kamo, zašto; ako da, s kim?

Pitanja poput ovih polazne su točke predstave ‘Žena sa planom’ koja će gostovati u Zagrebačkom plesnom centru, 2. travnja, u 20 sati. Tijekom ove izvedbe ples ocrtava i oblikuje kartu – mapu. Putovanje počinje u Münchenu, nastavlja preko Zagreba i završava u Istanbulu. Čitavo vrijeme putovat će vlakom kako bih iskusili promjene pejzaža, vlastita razmišljanja i sebe kako se kreću polagano i pažljivo kroz promjenjiv krajolik. Koreografkinja Monica Gomis zadala je kao teme za improvizaciju identične zadatke trima plesačicama različita kulturnog podrijetla, među kojima i Sonji Pregrad.

Rezultat ovog postupka su raznolike scene koje odražavaju osobnost svake plesačice. Prizori i tekst se nadopunjuju; ponekad se strukture govora i strukture pokreta poigravaju, a ponekad se sukobljavaju. Kako je sama autorica objasnila ovim je projektom htjela istražiti različite načine manipulacije, straha koje stvaraju socijalni sustavi, individualne iluzije u različitim kulturama i utjecaje na osobe, na fizis i psihu.

– Da li je smisao slobode u životu zaista neovisan o izolaciji i strahu? Postoje li uvjeti pod kojima ljudi mogu biti potpuno neovisni bez osjećaja izolacije? Kako na pojedince utječe njihova kultura te kako izražavaju te razlike? – pitanja su koje je postavila autorira. Htjela je istražiti ovu složenu temu, odnos između pojedinaca, slobode, straha i manipulacije kao komunikacijskih sredstava, osobito u različitim europskim gradovima.