Plečnikovi dani podsjetili na arhitektonska djela kojima nas je zadužio

U kripti crkve Majke Božje Lurdske, koja je nastala po projektu slovenskog arhitekta Jože Plečnika, obilježena 145. obljetnica njegova rođenja, te 60. obljetnica smrti. Tom prilikom upoznali smo i ostatak njegova rada kojim je zadužio Hrvatsku

Kripta crkve Majke Božje Lurdske u Zvonimirovoj ulici djelo je nadaleko poznatog arhitekta Jože Plečnika. Upravo su u tom prostoru započeli Plečnikovi dani, a dodatan povod manifestaciji jest i 145. obljetnica rođenja ovog velikana slovenske arhitekture, te 60. obljetnica njegove smrti.

– Jože Plečnik je bio genijalan arhitekt te veliki vjernik. Upravo iz tog razloga odlučili smo ovu manifestaciju organizirati u crkvi Majke Božje Lurdske jer je kripta rađena po njegovim nacrtima. Napravio je projekt za cijelu crkvu, ali povijesne činjenice su nas odvele u tom smjeru da crkva nije izgrađena po tom nacrtu – rekao je Darko Šonc, predsjednik Slovenskog doma iz Zagreba.

Osim svete mise koja se služila originalnim Plečnikovim kaležima i svijećnjacima, ovom prilikom predstavljena je i knjiga o njegovim projektima u Hrvatskoj.

– U knjizi su opisani svi realizirani i nerealizirani arhitektonski projekti. Realizirana je ova kripta, Paviljon na Brijunima, te crkva u Osijeku koja je 1948. srušena. Sve drugo je ostalo samo na projektima, jer je bilo to nesretno vrijeme Drugog svjetskog rata – navela je Polona Jurinić, autorica knjige.

Osim hrvatskoj arhitekturi, veliki pečat dao je Beču, Pragu te naravno rodnoj Ljubljani. Plečnikova skromnost i duboka vjera potvrđuju se kroz činjenicu što je sve projekte za Hrvatsku napravio potpuno besplatno, a to je i jedan od razloga zbog kojeg je Katolička crkva pokrenula postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.