‘DOM JE MNOGO VIŠE OD KUĆE ILI STANA!’: Dobri domaćini podržali mlade kreativce bez doma

​'Dom je mjesto u kojem djeca i mladi imaju sigurnost da budu ono što jesu i sve što žele biti' - upravo ova rečenica misao je vodilja dobrotvorne kampanje Dobri domaćini: podržimo mlade kreativce bez doma

Pet inicijatora ove akcije marljivo je prikupljalo financijska sredstva kojima će se omogućiti stvaralaštvo mladih i provedba kreativnih programa u narednih godinu dana.

– Točno 283 građana i sugrađana Hrvatske iskazala su se kao dobri domaćini. Prikupili smo čak 206 tisuća kuna za podršku kreativcima bez doma. To su mladi bez roditeljske skrbi, štićenici SOS Dječjeg Sela Ladimirevci, izbjeglice iz Porina, mladi koji izlaze iz institucionalne skrbi i imaju rizik beskućništva, a vezani su uz udrugu MOST iz Splita. Mi smo sada osigurali da 11 mladih ljudi može dobiti slikarski pribor, gitare, pojačala, opremu za ukrašavanje noktiju i frizura – kazala je Marina Škrabalo upraviteljica Zaklade za ljudska prava i solidarnost – SOLIDARNA.

Donacije se odnose i na opremu za fotografiranje, sudjelovanja na različitim festivalima, opremanje umjetničkog studija i kreativnih radionica. Među mladim kreativcima bez doma su i članovi zbora Domaći Gosti koji će novac utrošiti na cijelogodišnji angažman zborovoditeljice.

Zbor trenutno okuplja 15 članova iz više zemalja – Hrvatske, Srbije, Afganistana, Ikara, Irana, Sirije. Pjevamo svašta, najviše strane pjesme, ali i na sirijskom te arapskom jeziku. Pjevamo i na hrvatskom kako bi našim članovima pomogli da im hrvatski uđe u svakodnevnu upotrebu – rekla je Martina Lončarek, članica zbora Domaći Gosti.

Organizatori navode kako za sada nemaju u najavi novo izdanje Dobrih domaćina. Njihov idući cilj jest osigurati da svi programi započeti ovom akcijom potraju dulje od godinu dana te da neki od njih postanu i trajni.