Plastične vrećice? Ne, hvala!

Aktivisti ponudili održivu alternativu u obliku platnenih vrećica

Lagane plastične vrećica za nošenje, te proizvodi od plastike poput štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, slamki te štapića za miješanje napitaka odlaze u zaborav, na oduševljenje brojnih udruga koje već godinama upozoravaju na štetnost ovih proizvoda.

“Od kada je izglasan zakon o gospodarenju otpadom bit će zabranjeni određeni jednokratni plastični predmeti poput pribora za jelo, štapića za uši i slično. Stupa na snagu 8 dana od izglasavanja zakona, a zakon o zabrani korištenja plastičnih vrećica stupaju na snagu 1.siječnja 2022.godine.” Izjavila je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene Akcije.

Udruge Zelena akcija, Prijatelji životinja i Greenpeac više od 10 godina nastoje plastične proizvode maknuti s polica u trgovinama, a industrija je imala svoje razloge zbog kojih se nije slagala s tom idejom.

“Čekalo se zbog velikih pritisaka industrije, zato što su tvrdili kako će doći do velikih gubitaka radnih mjesta. Stoga se prvo mora poraditi na tome da se gubitci smanje ili uopće ne dogode.” Napominje Ana-Marija.

Iz Zelene akcije pozivaju građane da i prije nego što odluka službeno stupi na snagu, plastične proizvode zamijene ekološki prihvatljivijima: “Postoji alternativa i za sve plastične vrećice, tako da nemamo razloga da zabrana stupi na snagu.”

Kako bismo svi zajedno doprinijeli smanjenju onečišćenja našeg planeta, vrijeme je da se već sad osvijestimo i promijenimo dosadašnje ne baš tako dobre navike.