Planirana stambena naselja i razvoj u Trešnjevci

Autor:: T.M./Cekate 5/9/2011 13:07

Dva besplatna predavanja pod nazivom ´Trešnjevačka planirana stambena naselja` i Trešnjevka – urbanistički razvoj i preobrazba` u sklopu projekta Muzej kvarta Trešnjevka sjever bit će održana 11. i 12. svibnja 18 sati u galeriju Modulor. Projekt je nastao u suradnji s Udrugom mladih muzeologa Kontraakcija.

Na trešnjevačkom području se u 20. stoljeću odvijala intenzivna stambena izgradnja u sklopu koje su realizirana i stambena naselja. Ona su dijelom vrijedni i značajni primjeri zagrebačke stambene izgradnje, ali neki su i loša rješenja. Njihova urbanističko-arhitektonska obilježja dio su trešnjevačkog identiteta koji se intenzivno mijenja novom i za to područje neprimjerenom stambenom izgradnjom, ističe se u opisu predavanja koje će se održati 11. svibnja u 18 sati u galeriji Modulor.

-.-CeKaTe-.-Trešnjevka nekad kao predgrađe s kućama i velikim vrtovima

Predavanje će voditi Ivan Mlinar, nastavnik na Arhitektonskom i Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Mlinar je završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna te Arhitektonski fakultet u Zagrebu na kojem je i doktorirao s disertacijom ´Urbanistička obilježja zagrebačkih stambenih naselja izgrađenih od 1918. do 1963. godine`. Koga zanima Urbanistički razvoj i preobrazba Trešnjevka o tome će pak biti riječ na predavanju 12. svibnja u 18 sati.

Kao i ostala područja Zagreba između željezničke pruge i Save, Trešnjevka zadnja dva desetljeća doživljava intenzivne promjene.

To je područje takozvanog ´preskočenog prostora` odnosno razvoja. Širenjem grada to nekadašnje predgrađe doživljava opsežne promjene jer se aktivnije uključuje u gradsko središte. Stariji sugrađani pamte taj gradski kvart kao radničko predgrađe s kućama s velikim vrtovima često nazivano i ´crvena Trešnjevka` zbog radničkih i revolucionarnih gibanja. Proces rekonstrukcije grada kreće se od gradskih rubova k njegovom središtu. Da bi se moglo govoriti o urbanističkoj rekonstrukciji Trešnjevke nužno je imati spoznaju o njezimu povijesnom i urbanističkom razvoju.

Trešnjevka je danas prostor koji se teško prepoznaje, prostor neprimjerenih arhitektonskih i građevinskih intervencija. Mnoge građevine ne možemo nazvati arhitekturom jer su izostali koncept, kreativni procesi i uobičajene norme u planiranju i projektiranju. Ipak zbog svoje dostupnosti i svojih sadržaja kvart je izrazito živ, a ujedno i u procesu traženja svoga značaja i identiteta unutar gradskog tkiva.

Predavač je Tihomir Jukić koji radi na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu kao redovni profesor na Katedri za urbanizam, prostorno planiranje i pejsažnu arhitekturu.