Petek: Ova je godina ogolila poslovanje Grada i Holdinga, grad propada

I agencija Standard & Poor's smanjila je kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s B+ na B-

Renato Petek

Gradski se zastupnik Renato Petek osvrnuo na polugodišnje izvješće o poslovanju Zagrebačkog holdinga za 2020. godinu, prema kojemu je Holding u gubitku čak 140 milijuna kuna.

-Jasno pokazuje da su Holding i Zagreb povezane posude. Ukoliko se Grad zadužuje, a trenutni gubitak je 1,3 milijarde kuna, onda ni u Holdingu situacija ne može biti dobra. prošle su godine poslovali s dobitkom, a ove godine s gubitkom od 140 milijuna kuna – izjavio je Petek.

Jedno od obrazoloženja iz Grada za ove gubitke je koronakriza i potres koji je pogodio Grad Zagreb, no Petek u to ne vjeruje.

-U jednom dijelu to možemo opravdati, no radi se o strateškim problemima i to je sada vidljivo. Ova godina je ogolila poslovanje Holdinga i Grada Zagreba – dodao je Petek.

Petek je upozorio i da Holding, unatoč krizi, zapošljava nove djelatnike.

-I ove godine, iako je kriza, Hodling je zaposlio više od 80 novih djelatnika i vidimo povećanje od 65 milijuna kuna za troškove zaposlenika – zaključio je Petek.

I agencija Standard & Poor’s smanjila je kreditni rejting Zagrebačkog holdinga s B+ na B-. Osim toga, Petek je upozorio i da Grad prodaje odmarališta na Jadranu, no za Peteka su te prodaje sumljivo povezane. Ista će pitanja postaviti i na nadolazećoj sjednici Gradske skupštine, iako je točka o prodaji gradske imovine odbijena i sljedeće tri sjednice o njoj se ne može raspravljati.