Gradonačelnik Tomašević obišao Javnu vatrogasnu postrojbu Zagreb nakon snažnog nevremena

Ispred sjedišta Javne vatrogasne postrojbe Zagreb gradonačelnik Tomašević osvrnuo se na jučerašnje olujno nevrijeme te izrazio sućut obiteljima poginulih osoba u olujnom nevremenu. Gradska uprava Grada Zagreba dala je priopćenje o Kontaktu gradskih službi za pomoć građanima nakon olujnog nevremena 19. srpnja

“Jučer su bila četiri prioriteta za sve hitne gradske službe nakon olujnog nevremena koje je popodne pogodilo grad Zagreb. Prvi je bio spašavanje ljudi i imovine. Drugi je bio raskrčivanje glavnih prometnica u gradu kako bi hitne službe imali što brži prolaz. Ne samo za intervencije koje su provedene nakon jučerašnjeg olujnog nevremena, nego i potencijalne oluje koja je mogla pogoditi Zagreb tijekom noći. Treći prioritet bio je čišćenje sustava oborinske odvodnje kako ne bi dolazilo do urbanih poplava zbog potencijalne druge oluje koja je mogla pogoditi grad Zagreb. Nije došlo do urbanih poplava i sustava oborinske odvodnje je izdržao kišu iako je bio zakrčen velikim brojem grana i različitog materijala”, rekao je gradonačelnik Tomašević.

Istaknuo je kako je prioritet bilo i uspostavljanje javnog prijevoza kako bi se smanjio broj automobila na prometnicima i kako bi hitne službe mogle što kvalitetnije obavljati svoj posao.

“Ja sam jučer obišao doista cijeli grad. Jučer i noćas. Od Podsuseda na zapadu, do Sesveta na istoku, Podsljemena a sjeveru do Novog Zagreba pa kvartove Dubrave, Jaruna, Gajnica… Doista postoje razlike u dijelovima grada, no cijeli grad je pogođen. Šteta je velika i na objektima u privatnom vlasništvu, ali isto tako i na javnim ustanovama i to će se još ovih dana utvrđivati konačna šteta. I dalje su danas zakrčene telefonske linije brojeva 112 i 193 na koje građani zovu hitne službe. Od jučer popodne kad je krenula oluja do danas zaprimljeno je 11 000 poziva”, istkanuo je Tomašević.

Po procjenama u Zagrebu je srušeno preko 1000 stabala. Na šest tramvaja postoji ozbiljna šteta te na tri autobusa, poručio je gradonačelnik. Gotovo sve tramvajske linije normalno funkcioniraju, problemi postoje samo na četiri tramvajske linije, a na dvije linije je promet prekinut.

“Žičara ne radi danas s obzirom na to da je potrebno napraviti kontrolu štete. Građani su bili u nekoliko gondola koje je trebalo kontrolirano spustiti. I to je na svu sreću prošlo bez ikakvih posljedica”, rekao je gradonačelnik.

Odvoz otpada je i dalje u tijeku te se kapaciteti Čistoće koriste za raščišćavanje terena. Zagrebačke ceste bave se postavljanjem semafora u funkciju. Oštećeno je četrdesetak semafora. Nema oštećenja na plinskoj infrastrukturi. Zrinjevac se bavi uklanjanjem stabala koje su zapriječile kolnike i pločnike.

“Brojni građani su volontirali jučer i na tome im zahvaljujem. Moguće je grane staviti na zelenu površinu, gdje će Zrinjevac tijekom sljedećih dana pokupiti te grane i raščistiti cijeli grad. Što se tiče tržnice, imali smo isto tako različita oštećenja širom grada na različitim tržnicama. Međutim, jučer su napravljeni popravci i sve su tržnice sanirane i jutros su se uspjele otvoriti i normalno rade”, dodao je gradonačelnik.

Pozvao je građane da ako ne moraju ne posjećuju groblje, niti parkove zbog oštećenih stabala.

“Jučer je i dobar dio građana i pripadnika civilne zaštite volontirao, a uz njih i dobrovoljna vatrogasna društva. Ja im na tome doista od srca zahvaljujem, što su pomogli na raščišćavanju kvarta, posebice micanje grana koje su bile po pločnicima i po kolnicima. Ako građani mogu počistiti ispred svoje zgrade to je dobrodošlo. Opasne radnje poput uklanjanja stabala, neke prepuste hitnim službama” objasnio je Tomašević.

Više desetaka je ozlijeđenih osoba. Na 40 školskih objekata se provjerava razina štete. Različite zdravstvene ustanove su oštećene, no gradonačelnik je poručio da se ne radi o velikoj šteti te da će se to brzo sanirati.

“Grad Zagreb će iz gradskog proračuna izdvojiti znatna sredstva da pomogne građanima u sanaciji štete od olujnog nevremena. Objavit ćemo web formular koji će građani moći ispuniti s brojevima mobitela, kako bi mogli krenuti u obilaske. To će trajati tjednima. Nema tu nikakvog roka, neka se građani ne brinu. To će biti brzinski pregledi da se vidi je li nastala šteta za vrijeme oluje ili nije”, naglasio je Tomašević.

Gradonačelnik Tomašević apelira na građane da i dalje zovu hitne službe isključivo ako prijeti neposredna opasnost od neke nove štete koja može nastati na imovini ili na opasnost od ozljede ljudi.