Personae gratae – umjetnici na intimističkim portretima

Vesna Zednik privukla je pažnju javnosti portretom koji je 2016. izložen u Mimari na 37. Zagreb Salonu, kada je uočena njena sklonost karakternom portretiranju u crno-bijeloj tehnici

Press materijal

Umjetnici na portretima naši su suvremenici u najširem smislu te riječi, od vrlo mladih umjetnika, poput baletana Frana Kovačića, do književnika Dragutina Tadijanovića, rođenog prije više od stotinu godina. U tom rasponu, koji određuje kronološke okvire izložbe, javlja se niz prepoznatljivih lica iz svijeta umjetnosti. Autoricu s mnogim portretiranim umjetnicima veže dugogodišnje poznanstvo ostvareno suradnjom u književnom i drugim kulturnim portfeljima, što joj je omogućilo osoban i dublji pogled iza površine, nužan za nastajanje intimističkih portreta.

Izložbu „Personae gratae“ autorice Vesne Zednik organiziraju Udruga OS, Muzej Mimara i Fotoklub Zagreb, a čine je crno-bijeli portreti pretežno umjetnika. Izložbu koja se otvara 18. listopada u Muzeju Mimara prati katalog s uvodnim tekstom književnika Davora Velnića i reprodukcijom svih izloženih portreta.

Press materijal
Press materijal

 

 

 

 

 

 

Kako ističu organizatori, bez obzira na dob portretiranih umjetnika, svi oni imaju istaknuto mjesto na hrvatskoj kulturnoj sceni. Tako je na izložbi, primjerice, portret Anamarije Marković, do ove godine stipendistice prestižne Vaganova baletne akademije, kolijevke najboljih ruskih balerina, solo balerine HNK, zatim Ane Mamić, stipendistice baletne akademije Hochschule für Musik und Theater u Münchenu, Frana Kovačića, učenika drugoga razreda Gornjogradske gimnazije u Zagrebu i studenta treće godine studija plesa na Državnoj visokoj školi za glazbu i izvedbene umjetnosti (Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst) u njemačkome Mannheimu. Ali i portreti afirmiranih autora poput književnika i prevoditelja Mate Marasa, povjesničara umjetnosti Tonka Maroevića, baletnog umjetnika svjetskoga glasa Milka Šparembleka, solo flautistice opere HNK Ane Benić, a vidjet ćemo i Gabi Novak, Renea Medvešeka, Slavku Pavić, Tomislava Fačinija. Među srednjom generacijom tu je književnik i prevoditelj Luka Vukušić, književni povjesničar Tomislav Bogdan i mnogi drugi. Ukupno 30 portreta na velikim formatima koji će biti postavljeni na prvom i drugom katu Muzeja Mimara.

– Oduvijek su me privlačila lica i ono što se ispod njih krije. Ljudi putuju kroz život sa svojim obrazinama i najčešće ne dopuštaju ni sebi ni drugima da ih skinu. Portret postaje zanimljiv kad bilježi zastrtu istinu, kad otkriva neposredan dojam, ono skriveno i pritajeno. U toj otvorenosti javlja se prava ljepota lica. Možda zato jer zrcali samu dušu – objašnjava autorica izložbe Vesna Zednik.

Press materijal

Iako je većina portreta nastala u zadnjih nekoliko godina, neke će fotografije publici djelovati vrlo poznato. Primjerice, portret spomenutog Tadijanovića gleda nas već desetak godina s naslovnica tiskanih i elektroničkih medija i plakata, postavši nekom vrstom općeg dobra. Koliko to svakom autoru laska, toliko je ova izložba prilika da se osvrnemo i na autoricu tih fotografija, koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene.

Vesna Zednik privukla je pažnju javnosti portretom koji je 2016. izložen u Mimari na 37. Zagreb Salonu, kada je uočena njena sklonost karakternom portretiranju u crno-bijeloj tehnici. Aktualna izložba „Personae gratae“, koju je autorica pripremala uz asistenciju kiparice Margarete Milačić, nastala je upravo na tragu toga portreta.

Ovim projektom Udruga OS, koju vodi prof. Tuga Tarle, nastavlja uspješan niz projekata na području umjetnosti i kulture, s ciljem promicanje hrvatskoga kulturnog i nacionalnog nasljeđa i umjetničkog stvaralaštva.

 

Press materijal