Ovogodišnji samoborski fašnik počinje 11. veljače

fašnički srakovlada

Autor:

P.A.

1/19/2012 16:26

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj, a ove godine bilježi 186. godinu održavanja. Ovogodišnji samoborski fašnik, najavili su organizatori, počinje u subotu 11. veljače.

Kako se doznaje, brojni i raznovrsni programi bit će organizirani u dva vikenda, a najavili su ga već prepoznatljivi fašnički likovi Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec.

-.-Press materijal-.-Oni će uz fašničke povorke mjesnih odbora na tradicionalnim maskirnim kolima ove godine svoje satirične poruke slati na temu “Samoborska Fašnička Fantazija” u Srakolendu na velikoj pozornici glavnog samoborskog trga.

Obje nedjelje bit će organiziran “Dječji fašnik” koji će privući povorke maskiranih domaćih i gostujućih dječjih skupina, a očekuje se čak dvije tisuće maskiranih mališana.

Tijekom cijelog fašnika odvijat će se svakodnevni programi na maloj pozornici na Trgu Matice hrvatske te fašničke radionice u Maloj dvorani samoborskog kina.

Za mlade željne dobre žešće glazbe organiziran je i poseban Halternativni fašnik kod bivših garaža ZET-a u Starogradskoj ulici, a koncerti poznatih izvođača odvijat će se u Fašničkom šatoru oba vikenda i na Pokladni utorak 21. veljače kada sve tradicionalno završava.

Turistička zajednica grada Samobora predstavila je i mobilnu aplikaciju “Samobor info” koja će se moći skinuti sa svih fašničkih plakata i popratnog materijala te će omogućiti vlasnicima android telefona brze i sveobuhvatne informacije o Samoboru i samom Fašniku.

– Važnost Samoborskog fašnika za grad Samobor je višestruka, od tradicijske i kulturne, pa do turističke i gospodarske – smatra Krešo Beljak, samoborski gradonačelnik, ujedno i predsjednik Turističke zajednice.

Fašnička srakovlada pozvala je sve željne dobre zabave i naravno maskiranja da nastupe na Samoborskom fašniku jer će oba vikenda biti izbor najboljih maski za koje su osigurane vrijedne nagrade.