Otvorena je izložba skulptura Borisa Leinera

Portret Pero Kvrgić

Autor: Ana Kranjčić 4/22/2012 12:23

U zgradi Gradske skupštine, u Ćirilometodskoj 5, službeno je ovorena izložba kiparskih radova autora Borisa Leinera. Riječ je o retrospektivnoj vrsti izložbe, kako ju sam autor naziva, s obzirom da obuhvaća pregled radova napravljenih u posljednjih desetak godina.

-.-Ana Kranjčić-.-Cajka, Boris LeinerAutor je studirao likovnu umjetnost na akademijama u Zagrebu i Utrechtu, međutim, nakon studiranja bio je više glazbeno orijentiran svirajući u popularnim bendovima Azri, Aerodromu, Vješticama i Šo!Mazgoonu te nazivan najboljim bubnjarem novog vala. Ono što Leinera zaokuplja su portreti značajnih umjetnika, ali i njegovih bliskih prijatelja. Osim toga, fasciniran je figurama žena i svih njenih oblika, u čijim prikazima se može vidjeti blaga ironija na glazbeni život.

– Izdvojio bih velikana hrvatskog glumišta Peru Kvrgića kao jednu od mojih tema portreta. Osim njega, na izložbi se mogu vidjeti portreti šansonijera Drage Dilića, fotografkinje Marije Braut, crtača stripova Igora Kordeja i svakako jazz majstora Boska Petrovića. Osim navedenih umjetnika, postoje i portreti mojih bliskih, značajnih prijatelja – navodi Leiner.

S obzirom da je porijeklom iz Međimurja, a majka mu je iz Slavonije, najdraži materijal pomoću kojega oblikuje svoja djela je glina jer ga podsjeća na djetnjstvo, a kao materijal je meka i podatna. Ionako se kaže da je glina rođenje, gips podrazumijeva smrt, a bronca označava uskrsnuće skulpture. Osim gline, Leiner radi i s gipsom, žicom te broncom kao najuzvišenijim materijalom.

– Recentni radovi su mi najdraži. To vam je kao osjećaj zaljubljenosti u novu djevojku. Svaka nova skulptura mi je najdraža – objašnjava autor svoju ljubav prema skulpturama.

Otvorenje izložbe uveličao je bend Aqua bronze koji vrlo rijetko nastupa na ovakvim prigodama te čini vrlo neobičnu kombinaciju saksofona, harfe te diđeridua.

Izložba je prodajnog karaktera i u pripremi je otvorenje još jedne u Virovitici. Svi ljubitelji eklektičnog stila kiparstva Borisa Leinera, mogu pogledati retrospekciju njegovih radova do 30. travnja ove godine, svakog radnog dana od 8 do 20 sati.