Otvorena izložba Nacionalne zajednice Grada Zagreba

U Gradskoj upravi otvorena je izložba fotografija naziva Nacionalne zajednice Grada Zagreba. Izložba prikazuje život i kulturu 22 nacionalne manjine, a nakon Gradske uprave seli se na Zrinjevac gdje će fotografije biti izložene u osvijetljenim panoima u sklopu manifestacije Zrinjevac 2017.

– Htjeli smo gostima predstavit sve nacionalne manjine Zagreba, jer znamo da je u nekoliko zadnjih godina Zagreb postao ozbiljna turistička destinacija, naročito kada se radi o prilikama u Hrvatskoj. Izložba će u Gradskoj upravi biti do 14.svibnja, nakon čega se na Zrinjevcu u 10 h otvara manifestacija Zrinjevac 2017. Pozivam sve zainteresirane da se odazovu ovom našem pozivu – istaknuo je Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Izložba je djelo fotografa Tonija Hnojčika koji je velik dio svog života proveo u radu s nacionalnim manjinama. Od ukupno 5000 fotografija izabrao je one koje najbolje prikazuju njihovu kulturu i običaje.

– Ja sam još kao klinac bio pripadnik češke manjine u Drauvaru gdje sam se počeo baviti fotografijom. Tada sam nastavio rad profesionalno u tjedniku za nacionalne manjine Čeha i Slovaka u Daruvaru. Tamo sam se počeo družiti sa svim manjinama i sada u svojoj poznijoj životnoj dobi sam se vratio na početak. – navodi Toni Hnojčik, autor izložbe.

– Vidi se na fotografijama da smo aktivni. Svake godine priređujemo ovako malo veći program na koji pozivamo naše mlade ljude iz Poljske koji dođu da pokažu poljsko umijeće, folklor i ples – istaknula je Valentina Lončarić, predstavnica poljske nacionalne manjine Grada Zagreba

Osim fotografija na Zrinjevcu će biti izloženi i štandovi sa časopisima i knjigama o kulturnom djelovanju nacionalnih manjina, ali i bogata gastro ponuda u sklopu koje će svaka manjina ponuditi svoje specijalitete.