Otvorena izložba Homo homini remedium

IZLOŽBA-HOMO HOMINI REMEDIUM

Autor: Tamara Marković, FOTO: Jabuka TV 11/16/2016 17:22

Homo homini remedium ili Čovjek je čovjeku lijek naziv je izložbe fotoportreta dvaju autora Rajka Šupe i Zorana Radanovića koju svi zainteresirani mogu pogledati u Centru za kulturu Trešnjevka. 

– Zato što sam ja diplomski rad imao portret i to mi najbolje ide jer najbolje izlazi iz mene. Ja mislim da je portret esencija svih umjetnosti. Možemo mi snimati i prirodu ali ja mislim  da je čovjek čovjeku ipak najveća ljudska zagonetka – navodi Rajko Šupe, autor izložbe. 

Oba autora članovi su udruge Ludruga koja se bavi psihičkim zdravljem u zajednici, pa je i izložba nastala u sklopu projekta Biblioart terapije odnosno terapije kroz likovni izraz. 

– Okupljamo osobe sa psihosocijalnim izazovima i članove njihovih obitelji. Naša bazična aktivnost tijekom cijele godine su grupe uzajamne podrške i to dvije. Posebno za osobe sa osobe s psihičkim teškoćama i posebno za članove njihovih obitelji ili njihove bližnje koji su s njima u suživotu. Prije 2 mjeseca smo osnovali i treću grupu, ali to je bas psihoterapijska koju vodi psihoterapeutkinja za bližnje

– Centar za kulturu Trešnjevka svoja vrata ovoj udruzi drži širom otvorena tako da se ova suradnja ne ostvaruje isključivo kroz izložbe – ističe Vlatka Ročić Petak, predsjednica udruge Ludruga

– Suradnja je nastala još 2013. godine potpisali smo i ugovor o partnerstvu jer ne surađujemo samo po itanju izložbi nego smo predstavili i predstavu S druge strane ogledala gdje su i ovi fotografi glumili i prikazali što im se događalo kada su bili u psihijatrijski bolnicama ili kada su bili stigmatizirani. Tu su i druge radionice i grupe podrške koje imamo za osobe s psihosocijalnim izazovima – tvrdi Ana Marija Meniss, stručna suradnica u Centru za kulturu Trešnjevka.