Otvoren Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec

Riječ je o prostoru u koji je, zajedno s opremom, uloženo preko 14 milijuna kuna.

FOTO: Ivan Novosel TEKST: www.zagreb.hr

U Novom Jelkovcu jutros je otvorena javna ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Grad Zagreb, osnovana s ciljem pružanja socijalnih usluga u zajednici djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama i odraslim osobama s invaliditetom.

U svojim novouređenim prostorijama Centar će pružati uslugu organiziranog stanovanja i uslugu poludnevnog/cjelodnevnog boravka odraslim osobama s tjelesnim oštećenjem. Riječ je o prostoru u koji je, zajedno s opremom, uloženo preko 14 milijuna kuna.

FOTO: Ivan Novosel

“Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec osigurava nadstandardnu skrb za naše sugrađane te je još jedan dokaz da je Zagreb grad jednakih mogućnosti za sve”, rekao je gradonačelnik Milan Bandić na svečanom otvorenju.

FOTO: Ivan Novosel

Dodao je da je novootvoreni Centar rezultat sinergije više čimbenika, od integracije, mobilnosti, susretljivosti, solidarnosti do pristupačnosti Grada Zagreba i nevladinih udruga.

Odlukom o osnivanju Centra za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec, Grad Zagreb je u prosincu 2017. pokrenuo postupak utemeljenja ustanove za pružanje socijalnih usluga, unutar čega je predviđen i  smještaj za 25 osoba s najtežim tjelesnim invaliditetom s organiziranim stanovanjem uz podršku i uslugu boravka s pet stambenih zajednica. Riječ je o organiziranome stanovanju što je najsličnije obiteljskomu. U svakoj stambenoj zajednici je predviđeno stanovanje petero korisnika s dvadesetčetverosatnom stručnom podrškom.

FOTO: Ivan Novosel

U 2019. je Grad Zagreb opremio, a Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec je preuzeo 8 prostora na adresama Brune Bjelinskog 9 – 17 i Ladislava Šabana 6 pa se usluga organiziranog stanovanja pruža od 2. studenoga 2020. U centru je trenutno 7-ero korisnika usluge organiziranog stanovanja sa sveobuhvatnom podrškom. Zbog COVID-19 pandemije smještaj je usporeniji, no u naredna 3 mjeseca se očekuje potpuna popunjenost smještajnih kapaciteta.

FOTO: Ivan Novosel

Važno je naglasiti da se radi o jedinom  organiziranom stanovanju za osobe s tjelesnim invaliditetom u Hrvatskoj. Prostori udruga (SOIH, Društvo distrofičara Zagreb, CeDePe i Hupt) i Centra se protežu na više od 2 600 m².