OTKRIVAMO: Kako je Mumlek ulovljen u ofsajdu

Velimir Bujanec (na slici s Bojanom Klepač Pogrmilović) uređuje TV Bujicu OTV-a

Autor:: Velimir Bujanec 6/9/2010 18:06

Ekipa TV Bujice još je u studenom prošle godine iz visokog policijskog izvora dobila informaciju o istrazi koja se zbog namještanja utakmica provodila nad pojedinim nogometašima i klubovima Prve hrvatske nogometne lige. Posebna pozornost skrenuta je još tada na kapetana varaždinskog Varteksa – Miljenka Mumleka i spornu utakmicu Varteks – Zadar, na čije je moguće namiještanje hrvatske istražitelje upozorila Uefa, ali i njemačka policija.

Da podsjetim; sredinom studenog prošle godine Zorko Srebrić, glavni tajnik Hrvatskog nogometnog saveza, hitno je pozvan na brifing u Nyon. Primio ga je osobno predsjednik Michel Platini zbog sumnje u namještanje utakmica HNL-a. Mnogi u Hrvatskoj tada su odahnuli, jer se Srebrić „pohvalio“ kako kod nas nije namješteno 14, nego „samo“ jedna utakmica! A istina je zapravo, da se tek jedna našla pod istragom njemačkog tužiteljstva iz Bochuma.

Osim Prve hrvatske nogometne lige pod sumnjom su se tada našle i njemačka, austrijska, mađarska, bosanska, slovenska, turska, švicarska te belgijska liga. Pod povećalom njemačkih istražitelja bilo je više od 200 utakmica, a glavni akteri su, dobrim dijelom, pripadnici tzv. hrvatske kladioničarske mafije sa sjedištem u Njemačkoj, ali i vezama od Balkana pa sve do Kine.

Bochumski istražitelji pod znak sumnje prioritetno su stavili susret Zadra i Hajduka iz travnja prošle godine. Na Stanovima je odigrano 0:3, mnogi su na klađenju dobro zaradili i gotovo nitko nije mario za prijetnju izbacivanja u niži natjecateljski rang, dokaže li se namještaljka. U istragu u Hrvatskoj tada se uključio Uskok. Na temelju Interpolove tjeralice na graničnom prijelzu Macelj uhićen je Slovenac Dragan Mihelić. Zbog sumnji u namještanje nogometnih utakmica od početka prošle godine bilo je uhićeno 15-ak osoba u Njemačkoj, dvije u Švicarskoj i jedna u Sloveniji.

27. 11. 2009. godine  u TV Bujici Otvorene televizije objavili smo, između ostaloga:

„Akcija njemačkog tužiteljstva mogla bi biti iskra koja će u Hrvatskoj zapaliti puno veći požar. Ovo, naime, nije prva afera u kojoj se spominje nogometni klub Zadar. Prije godinu i pol dana navodno je namještena utakmica Varteks – Zadar, rezultatom 5:2. Zbog enormnog rasta oklada na 7+ golova, u Makedoniji je toga dana blokiran hrvatski par, a rezultat je u Skopje unaprijed dojavio branič Osijeka, Makedonac Goran Todorčev. U Varteksovoj svlačionici kapetan Miljenko Mumlek igračima je, navodno, dijelio novac zaprimljen za namještanje i sve to skupa snimio je mobitelom jedan mladi napadač. Snimka je kasnije postala predmetom ucjene, a u zataškavanju afere sudjelovali su ljudi iz bivše uprave varaždinskog prvoligaša. O cijelom slučaju konkretna saznanja imala je i policija…“

Bahati Mumlek ostao je potpuno ravnodušan, ne mareći za operaciju Offside koja se proširila i na Hrvatsku. Sumnja na namiještanje susreta Varteks – Zadar bila je samo okidač za istražitelje Uskoka i policije koji su Mumleka stavili pod povećalo i preko njega došli do preostalih aktera namiještanja. Uskočko – policijska akcija koja je trajala više od godinu dana, jučer je eskalirala uhićenjem glavnih aktera – trojice organizatora i najmanje 19 igrača, trenera, sportskih direktora te menadžera iz četiri nogometna kluba Prve Hrvatske nogometne lige.

Za namještanje najmanje 12 takmica podijeljen je mito veći od 300.000 eura, a dijelili su ga, navodno, uhićeni bivši reprezentativac Jasmin Agić, Varteksovci Miljenko Mumlek, Zoran Ivančić i Andrija Balajić, četiri Međimurca, te Surać iz Zadra. U nogometnu zločinačku organizaciju, prema tvrdnjama policije,  uključen je čak i trener NK Sesveta Goran Jerković i sportski direktor Tomislav Zubak, sin kontroverznog Zvonka Zubaka, tajkuna poznatog po dugovima.

Zbog velikog broja osumnjičenih, policija je i danas provodila ispitivanja na raznim lokacijama u Zagrebu, Rijeci, Varaždinu, Čakovcu, Zadru i Splitu. Novinarima TV Bujice je potvrđeno da USKOK već više od pola godine prati i prisluškuje naivne nogometaše koji su o svemu pričali preko mobitela! Pripremljena je i procedura za blokadu njihove imovine, uključujući stanove i kuće na elitnim lokacijama, bankovne račune, jahte i skupocjene automobile. Prodajom imovine osumnjičenih nogometaša namirit će se opljačkane sportske kladionice.