Otkrivamo je li sve spremno za slalome na Sljemenu

Autor: Leonarda Lujić 12/27/2014 14:05

Zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama i konstantnim radom topova za snijeg, Crveni spust na Sljemenu bit će spreman za održavanje Vip Snow Queen Trophy utrka. Potvrda je to koja je stigla nakon snježne kontrole, kakvu moraju proći svi organizatori FIS Svjetskog kupa.

– Konačno se prognoza promjenila, došao je taj dugo očekivani minus, počeli smo ponovo s izradom snijega na Crvenom spustu. Prognoze za vikend su fenomenalne, na Sljemenu će biti -15 stupnjeva, idealne prilike za izradu snijega, i već sa sigurnošću mogu reći da će se Snježna kraljica održati – izjavio je voditelj pripreme staze Igor Žiljak.

Vremenske prilike odgodile su provjere skijališta u čitavoj Europi, ali nove vremenske prognoze pokazuju kako će se sve utrke FIS Svjetskog kupa moći održati. Veće količine snijega i temperature u minusu obećavaju prolazne ocjene snježne kontrole svim skijalištima u Europi.

– Cijela Europa je bez snijega, i iz tog razloga su FIS-ove kontrole prolongirane za nekoliko dana. Njemačka i Francuska su odgođene, ali sudeći po novim prognozama, otvorit će se sva skijališta – dodao je Žiljak.

Snježna kraljica svakako je ponos Zagreba i svakog Zagrepčanina. Zanimljivo je da je ova utrka jedina koja se održava u neposrednoj blizini milijunskog grada. Nagradni fond koji se dodjeljuje na Snježnoj kraljici najveći je u ženskim utrkama Svjetskog kupa i iznosi 165 tisuća eura.

5. siječnja 2006., na svoj 24. rođendan, Janica Kostelić je ovdje odvezla možda i njenu najbolju utrku života, kojom je ušla u legendu svjetskog skijanja. Sa 7. mjesta iz prve vožnje, bez štapa i rukavice, doskijala je do 3. mjesta u drugoj vožnji, pretekavši usput i aktualnu olimpijsku pobjednicu u slalomu Anju Pärson, što je pothvat bez premca u povjesti svjetskog skijanja.