Osobe treće životne dobi svladavaju pametne telefone u Pučkom otvorenom učilištu

Pučko otvoreno učilište u Zagrebu nudi veliki izbor programa za osobe treće životne dobi, a jedno od najpopularnijih je tečaj pametnih telefona. Iako se na prvu ruku čini jednostavnim, osobama treće životne dobi je vrlo izazovno svladavati sve što pametni telefoni nude…

– Osobe treće životne dobi u početku imaju odbojnost prema pametnim telefonima, međutim uloga nas mentora i nastavnika na tečaju pametnih telefona je ohrabriti ih da koriste pametne telefone i ostalu digitalnu tehnologiju, rekla je Katarina Stipić Mustapić, voditeljica programa Sveučilišta za treću životnu dob.

Bez obzira na prethodno neznanje, te koliko izazovno bilo svladavanje novih znanja, osobe treće životne dobi aktivno sudjeluju u nastavi i mnogo toga nauče…

– Mogu pohvaliti svoje polaznike, vrlo uspješno pohađaju ovaj tečaj. Nakon što polože osnovni, odnosno početni tečaj vrlo rado se priključuju u napredni.

Kako bi saznali kako izgleda nastava iz prve ruke, razgovarali smo i s polaznicima tečaja…

– Prije svega sam se prestala bojati telefona, sad mogu puno operacija obavljati. Jako se dobro osjećam, i u društvu, s profesoricom i uz telefon, rekla je Božena Vuksan, polaznica tečaja.

– Znali smo i prije nešto, pokazivali su nam mlađi, unuci i djeca, mislili smo da znamo, međutim puno toga nismo znali i sad smo naučili uz našu prekrasnu “teachericu” Keti, rekla je Ljerka Otović, polaznica tečaja.

– Ja sam jako zadovoljna, sretna sam što sam došla ovdje. Zapravo sam puno toga znala, ali nisam se znala služiti s mejlom. To mi je puno pomoglo u normalnom životu i sretna sam što sam to naučila. Sad se i u normalnom životu služim mejlom, rekla je Milka Protulipac, polaznica tečaja.

– Perfektno je vođen tečaj. Vrijeme koje smo mi ovdje proveli je fantastično iskorišteno. Osim osnova, koje smo dosada neki od nas znali, ovdje smo jako puno naučili od slanja slika, YouTubea prijatelju ili prijateljici, skeniranje, itd. U ovako kratkom vremenu mislim da bi se ovo drugdje teško doseglo, rekao je Janko Franković, polaznik tečaja

– Jako sam zadovoljna, puno toga sam naučila. Naučila sam se služiti društvenim mrežama, šaljem mejl, puno toga, rekla je Marija Ščetarić. polaznica tečaja.

– Iznenađenje mi je bio ovaj tečaj, prijateljica mi je rekla da idem na tečaj, da krenem zajedno s njom. No, ona nije imala živaca dolaziti redovito i slušat. Imam dva unuka koji su prvi i drugi razred osnovne škole, bilo mi je uvijek neugodno da unuci znaju više od mene. Rekli su mi, “baka, ako možeš internetom plaćati račune, onda možeš naučiti nešto o telefonu”, rekla je Grozdana Rostohar Dosegović, polaznica tečaja.

Tek smo na tečaju shvatili koliko mogućnosti pametni telefon pruža, zaključili su polaznici.