Osnovano Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, organizira se i 1. Kongres

U virtualnom obliku od 09. do 12. rujna 2021. održava se 1. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ONKOLOŠKIH MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

Kongres Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara Društva Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva u organizaciji Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva održat će se u virtualnom obliku od 09. do 12. rujna 2021. godine.

Riječ je o prvom kongresu onkoloških medicinskih sestara i tehničara te mu je cilj potaknuti razmjenu iskustava, praksi i znanja između onkoloških medicinskih sestara, tehničara i sudionika vezanih struka iz različitih zdravstvenih i drugih ustanova i farmaceutskih tvrtki. Zaključcima s Kongresa nastojat će se pridonjeti razvoju zdravstvenog sustava i dati smjernice ka poboljšanju uvjeta kako za pacijente, tako i za zdravstvene djelatnike. Na Kongresu će biti prezentirano niz znanstvenih i stručnih radova, različitih tematika poput novosti u liječenju onkoloških bolesnika, utjecaja pandemije na sestrinsku skrb, novosti u liječenju imunoterapijom, centralne primjene citostatika ( iskustva u radu pojedinih bolnica i kliničkih bolničkih centara ) i slično.

-Pandemija koronavirusa uvelike je utjecala i na sustav skrbi onkoloških bolesnika, time i zdravstvenih i drugih djelatnika koji rade s onkološkim bolesnicima. Pandemija je podcrtala i probleme s kojima se onkološke medicinske sestre i tehničari susreću u svom radu i inače. Upravo zato, ovaj Kongres, prilika je da medicinske sestre, tehničari i sve druge povezane struke razmjene svoja iskustva, prakse, probleme i znanja kako bismo u budućnosti mogli sustavno raditi na poboljšanju uvjeta za sve. Naravno, Kongres nije osmišljen samo kako bi analizirao situaciju prije i za vrijeme pandemije, nego prvenstveno kako bi medicinskim sestrama, tehničarima i drugim vezanim strukama bila prezentirana i sva nova dostignuća i znanstvena saznanja na području onkologije. Kroz niz stručnih radova i prezentacija, sudionici Kongresa će dobiti uvid u novosti u liječenju onkoloških bolesnika, uvid u iskustva u drugim zdravstvenim ustanovama te uvid u nove lijekove jer će na Kongresu sudjelovati i predstavnici najvažnijih farmaceutskih tvrtki – izjavila je  predsjednica Hrvatskog društva onkoloških medicinskih sestara i tehničara, Jasminka Miličević, dipl.med.techn.

Uoči organizacije Kongresa, napravljen je još jedan značajan korak- osnovano je Hrvatsko društvo onkoloških medicinskih sestara i tehničara, te je intencija da se kroz ovaj organizirani oblik djeluje na različitim područjima za dobrobit struke.

Na Kongresu će sudjelovati oko 120 medicinskih sestara, tehničara i drugih sudionika iz vezanih struka koji će imati priliku čuti 20-ak predavanja i znanstvenih radova, a sudjelovat će i na 10-ak simpozija i radionica.