Osnovana Hrvatska mreža protiv siromaštva

Autor: S.S. 3/28/2014 21:27

U Zagrebu je 28. ožujka održana osnivačka skupština Hrvatske mreže protiv siromaštva. Hrvatska mreža protiv siromaštva je osnovana kao nacionalna mreža udruga i fizičkih osoba koje se bave pružanjem usluga i zagovaranjem siromašnih, ranjivih i socijalno isključenih osoba te javnom politikom u području siromaštva u Hrvatskoj. Mreža želi djelovati kao članica i uz podršku Europske mreže protiv siromaštva (EAPN – European AntiPoverty Network).

Inicijatori osnivanja Mreže su udruge – Udruga za inicijative u socijalnoj politici, Crveni križ Grada Zagreba, Katolička udruga Kap dobrote, Hrvatska mreža za beskućnike i udruga Pragma, a sama ideja osnivanja mreže seže u 2011. godinu kada je Udruga za inicijative u socijalnoj politici organizirala tematski skup o siromaštvu u Hrvatskoj na kojem su sudjelovali i predstavnici EAPN-a te članovi akademske zajednice.

Na osnivačkoj skupštini je sudjelovalo tridesetak organizacija civilnog društva, zaklada, predstavnika akademske zajednice i građana, a podršku osnivanju su dali i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih i Grada Zagreba. Za predsjednika Mreže je izabran prof.dr.sc. Nino Žganec, a za potpredsjednike mr.sc. Aleksandra Selak Živković i Nedjeljko Marković, dipl. soc. radnik.

– Potreba za osnivanjem ove Mreže je neupitna, kao i njen veliki potencijal. Uz javnu promociju Mreže i proširenja članstva, važno je odmah provoditi konkretne aktivnosti – očitovati se na strateške nacionalne dokumente i provoditi različite inicijative na nacionalnoj i europskoj razini – istaknuo je Nino Žganec.

Cilj Mreže je utjecati na iskorjenjivanje siromaštva putem zagovaračkih aktivnosti i utjecanjem na javne politike, pokretanjem različitih inicijativa, uz kontinuiranu suradnju s Europskom mrežom protiv siromaštva. Na taj način Mreža objedinjava interese različitih ranjivih skupina, koje također imati priliku sudjelovati kao samozagovaratelji unutar Mreže i putem posrednika-organizacija civilnog društva.