OSAM ZAGREBAČKIH ŠKOLA UVODI NOVOST: Ovako će učenicima olakšati upis u srednju!

Osam srednjih škola, koje će ove godine provoditi prijemne ispite, u suradnji će pripremiti jedinstveni ispit iz istog predmeta za provjeru znanja za upis u isti obrazovni program te će međusobno priznavati rezultate, potvrdili su za Hinu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Riječ je o dogovoru Ministarstva znanosti i obrazovanja i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje. Zahvaljujući tome učenici više neće morati u više dana polagati isti predmet u nekoliko škola koje provode isti obrazovni program, ali niti će više u jednom danu morati po nekoliko puta odlaziti na prijemni ispit iz istog predmeta u različite škole, dodaju iz Ministarstva.

Srednje škole koje žele provesti prijemni ispit moraju podnijeti zahtjev MZO-u. Ove je godine suglasnost dobila osam srednjih škola, sve u Zagrebu, a većinom je riječ o prirodoslovno-matematičkim i općim smjerovima gimnazija.

Prijemni će se ispiti u svim školama i u svim vrstama programa obrazovanja provoditi četiri radna dana u srpnju. Ipak, najveći broj učenika provjerama znanja pristupa u gimnazijskim programima obrazovanja koje provodi osam gimnazija.

Škole koje su dobile suglasnost Ministarstva za provedbu prijemnih ispita zajednički će sastaviti pitanja za ispite, a učenik na ispitu može ostvariti najviše deset bodova. U gimnazijama koje provode isti smjer i provjeravaju znanje iz istog nastavnog predmeta prijemni ispit pisat će se isti dan u isto vrijeme.

Učenik će pisati prijemni ispit u školi koja mu je prva na listi prioriteta, a sve druge škole koje je provode prijemni iz istog predmeta za isti smjer priznavat će rezultate tog ispita.

 

Jedinstveni ispit iz matematike za prirodoslovno-matematičku gimnaziju provodit će i međusobno priznavati rezultate Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb,  Deseta (X.) gimnazija “Ivan Supek” Zagreb,  zatim Petnaesta (XV.), Prva (I.), Peta (V.) i Treća (III.) gimnazija Zagreb.

Gimnazija Tituša Brezovačkog Zagreb i I. gimnazija provodit će i međusobno priznavati jedinstveni ispit iz matematike i hrvatskoga jezika za opću gimnaziju.

Jedinstveni ispit iz engleskoga jezika za upis u dvojezični program provodit će Prirodoslovna škola Vladimir Prelog Zagreb i X. gimnazija “Ivan Supek”.

Samostalni ispit iz fizike, kemije i biologije za upis u prirodoslovnu gimnaziju provodit će Prirodoslovna škola Vladimir Prelog.

Samostalni ispit iz matematike i engleskoga jezika provodit će XV. gimnazija za upis u međunarodni IB (The International Baccalaureate) program za one učenike koji najmanje prethodna tri razreda nisu pohađali IB program.