Gradonačelnik položio kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića Zrno na Žitnjaku

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević položio je kamen temeljac za izgradnju Dječjeg vrtića Zrno – Područni objekt Žitnjak. Objekt će primati stotinjak djece, a trebao bi biti izgrađen do kraja godine. Vrijednost radova je oko četiri milijuna eura.

– Ono što treba reći jest da ovaj dječji vrtić nije financiran iz NPOO-a ili EU izvora. Mi smo ga prijavili, ali nismo dobili EU novac, jer nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi za vrtić u trenutku kad smo podnosili prijavu na natječaj ministarstva za EU novac. Često nam kažu iz oporbe, “imali ste gotove projekte, samo ste ih trebali realizirati”. Ovo je primjer tzv. gotovog projekta. Krene se u javnu nabavu da nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i na kraju ne možemo niti jedan euro povući iz europskih fondova. Uspjeli smo riješiti imovinsko-pravne odnose, danas ćemo krenuti s gradnjom, no zato što nisu odrađene radnje koje su trebale biti odrađene nismo mogli ostvariti ni euro iz EU fondova. Cijeli trošak ovog dječjeg vrtića će pasti na gradski proračun

U tijeku su radovi na 12 projekata, što izgradnje, dogradnje ili rekonstrukcije dječjih vrtića, rekao je gradonačelnik. Većina će biti financirana iz europskih fondova, preko natječaja resornog ministarstva.

– Od natječaja ministarstva do potpisivanja ugovora proteklo je godinu dana. Da smo čekali cijelu proceduru, da se raspiše natječaj, da se ocijene projekte i da dobijemo ugovore na potpisivanje, na početku pedagoške godine ne bi otvorili niti jedan vrtić jer bi tek sada mogli početi graditi, nakon potpisivanja ugovora. Nismo čekali, tri vrtića će biti uskoro otvoreni, oni će u potpunosti pasti na gradski proračun. To su Kašina, Odranski obrež i Ivanja Reka.

Grad Zagreb financira operativne troškove dječjih vrtića s milijardu i sto milijuna kuna godišnje, što je više od cijelog prireza Grada Zagreba. Osim toga, radi se i na povećanju materijalnih prava roditelja odgojitelja, dodao je gradonačelnik.

– Morali smo, ponovit ću, prekinuti začarani krug, gdje se dječji vrtići nisu gradili kao što su trebali, barem jedno desetljeće, a zadnjih pet godina većina novca odlazila je na mjeru roditelj odgojitelj. Da nismo prekinuli začarani krug i dalje bi bili u situaciji gdje gotovo isti iznos mjesečno od Grada Zagreba ide za plaće svih zaposlenika gradskih dječjih vrtića i za roditelje odgojitelje. Kad sam došao na vlast, isti iznos mjesečno je išao na plaće svih zaposlenika gradskih vrtića i za korisnike mjere roditelje odgojitelje. Morali smo prekinuti taj začarani krug. Ove godine ćemo malo uštedjeti, s obzirom da postepeno revidiramo mjeru roditelj odgojitelj, korisnici su od prvog travnja na minimalnoj plaći, onda će od rujna biti na pola minimalne plaće i to do sedme godine, a ne kao što je bilo do sada, do 15 godine djeteta za koje se dobila mjera roditelj odgojitelj.

Na taj način će se, zaključuje Tomašević, osloboditi novac za izgradnju dječjih vrtića i plaće zaposlenika.