GRADSKI ZASTUPNICI O LEX ŠERIFU: ‘Ako ovaj zakon prođe, predstavnička tijela treba ukinuti!’

Zaključak kojim se zagrebačka Gradska skupština protivi Nacrtu Prijedloga o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, usvojen je na jučerašnjoj sjednici većinom glasova gradskih zastupnika

Zaključak kojim Gradska skupština poziva Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz procedure i odustane od izmjena kojima bi se oslabila uloga demokratski izabranih predstavnika građana podržalo je 25 gradskih zastupnika. Protiv je bilo njih devet, a deset ih se suzdržalo od glasanja.

– Ako ovaj zakon prođe, predstavnička tijela treba ukinuti. Ja ne želim biti zastupnik ako to nema nekog smisla. Ako kao zastupnik ne mogu kontrolirati rad Gradske uprave onda zašto da budem zastupnik – rekao je gradski zastupnik, Tomislav Tomašević,

– Ovaj zakon dokazuje pravo urušavanje onih demokratskih načela za koje se svi zalažemo ili bi se barem trebali zalagati – komentirala je Rada Borić, gradska zastupnica.

– Slijedimo li logiku, vrlo ćemo brzo doći do toga da se ovaj zakon donosi bez ikakve logičke podloge i da se prije svega donosi kako bi se zaštitili međusobni interesi što Hrvatsku gura unazad. Ja ne znam uopće tko može i zašto podržati to – kazao je Vladimir Ferdelji, gradski zastupnik.

SDP-ov gradski zastupnik Rajko Ostojić smatra kako se ovakvim prijedlogom daju faraonske ovlasti.

– Ovakav prijedlog ne postoji nigdje u svijetu. Nema ga. Ne postoji. Ma nije problem Bandić, on je gradonačelnik koji je dobio je šest mandata za redom što je sjajno. Treba to dobiti. Nije on problem, problem je cijeli niz gradonačelnika HDZ-a, po manjim mjestima zbog čijih šerifovskih ovlasti nema napretka – komentirao je gradski zastupnik, Rajko Ostojić.

Također, prijedlog ovog Zakona doživio je i oštre kritike struke.

– Ovaj je Zakon u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske i Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi. Ako ovaj zakon bude donesen, pitanje je hoće li ikada u potpunosti biti proveden. Ako se i provede i pritom padne na Ustavnom sudu, nastat će nemjerljive štetne posljedice, ne samo za Grad Zagreb, već i za mnoge jedinice lokalne samouprave – izjavio je gradski zastupnik, Matej Mišić, inače pravnik po struci.

Dužan mu nije ostao predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

– Suprotnost s Ustavom? Pa meni je to fascinantno. Za razliku od vas, nas je sedam saborskih zastupnika koji sjedimo ovdje u Skupštini. Da vas podsjetim, vi ste pravnik. Mi dižemo ruke u Saboru ili ne dižemo za prijedlog zakona. Kad se zakon donese, pa objavi, tek onda možete ići na ocjenu ustavnosti. To će vam reći svaki prosječan pravnik – kazao je Mikulić.

Iako su dio vladajuće većine u Skupštini, Klub gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku poduprli su prijedlog zaključka oporbenih klubova zastupnika, čime je, smatraju mnogi, politički brak Milana Bandića s Bruhom Esih i Zlatkom Hasanbegovićem očito u krizi.