Neovisni za Hrvatsku ruše koaliciju, Rada Borić: Pa nije valjda zbog toaleta?

Zbog uvođenja rodne ideologije, Hasanebgović i Neovisni za Hrvatsku odlučili su okrenuti leđa Milanu Bandiću, prijedlog rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova je usvojen

Ponovno, zbog čega drugoga, nego zbog ideoloških razlika, Zlatko Hasanbegović najavljuje raskid koalicije s Milanom Bandićem. Razlog- pojam rod u programu rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

-U prvom prijedlogu Razvojne strategije Grada Zagreba do 2020. iz stanovitih razloga, nadamo se zabunom, našli su se elementi rodne ideologije, koja predstavlja višedesetljetni oblik potkopavanja ne samo različitih vjero-civilizacijskih zasada, već i elemetarnih načela Ustava, zdrave pameti, i notornih antrpoloških činjenica, koje stoje same po sebe, i nije potrebno nikakvo vjersko učenje – obrazložio je Hasanbegović.

Pa iz tih razloga, Hasanbengović najavljuje okretanje leđa Milanu Bandiću.

-U ime kluba Neovisni za Hrvatsku jasno smo rekli da nam je svaki pokušaj penetracije rodne ideologije, čak i u natruhama neprihvatljiv, to je pokušaj protuznanstvene ideološke kolonizacije, rekli smo i sve dok činimo većinu takvi pokušaji neće proći, a usvajanje ovakvih propisa značilo bi eo ipso da većina u skupštini više ne postoji – šokirao je Hasanebgović.

A najaktivnija po pitanju rodne ideologije bila je gradska zastupnica Rada Borić, koja je svojednobno proglašena i jednom od sedam najutjecajnijih svjetskih feministica, stoga njena rasprava ne čudi.

-Hasanbegoviću preporučujem da se obrati Filozofskom fakultetu da ukine kolegij pod nazivom Sociologija roda, da se obrati europskim sveučilištima da ukinu 30-ak godina stare programe, da se obrati svojim kolegicama na Institutu i da im oduzme međunarodne doktorate koji se bave rodnim nasiljem – odgovorila je Rada Borić.

Tim više što sam program je već godinama unazad verificiran i od strane HDZ-a.

-Toliko ste puta rekli riječ penetracija da bi Freud ovdje mogao nešto reći o vama. Ovdje je nešto kolokvijalno prozvano rodnom idelologijom, ali to nisu nazvale žene. Ono što je zanimljivo da Hasanbegović prijeti da će ova slavna koalicija prestati zbog rodne ideologije. Hvala mu što misli da sam ja napravila ovaj program rada, ali ovo već nekoliko godina služi kao program rada, a prošle godine ga je potpisala predsjednica, članica HDZ-a – dodala je Borić.

A onda su Neovisni za Hrvatsku raspravu poveli u svom drugom tonu- komunalnoj problematici.

-Ovdje se radi ni manje ni više nego o uvođenju rodne ideologije, no kako se ne bi ostalo na ideološkim prepucavanjima, idemo na komunalnu problematiku. Recimo da klub zastupnika zatraži stanku i treba na nužnik. Muškarac ide u muški wc, žensko u ženski wc. Biološki muškarac koji se osjeća kao žena ide u poseban wc, biološka žena koja se osjeća kao muškarac ide u svoj čvor. Ali uskoro ni to neće biti dovoljno pa ćemo imati wc za ljude koji se osjećaju vrapcima ili gušterima – javio se u raspravi i Krešimir Kartelo.

-Voljela bi da mi gospodin Kartelo kaže na kojem je toaletu za osobe s invalditetom vidio odvojene toalete. Ova rasprava je besmislena. Ima muškaraca i žena koji ulaze u prvi slobodni wc i ako netko dođe se ispričaju. Budite otvoreni i recite što vas smeta, pa nije valjda toalet – odgovorila je Rada Borić.

No, unatoč Hasanbegovićevim prijetnjama da će zbog ovoga rušiti većinu, dio Bandićevih zastupnika, lijevi blok i HDZ-ovci glasali su za program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova. Tek sad, prava drama kreće. Je li Hasanbegović zaista toliko ljut- vidjet ćemo na Proračunu.