Odzvonilo besplatnoj vožnji psima u tramvaju

Autor:: T.M. 1/27/2010 11:35

Vlasnik koji se sa svojim psom želi provozati tramvajem može to učiniti jedino ako je njegov ljubimac na kratkoj uzici i s obaveznom brnjicom a potrebno je predočiti i iskaznicu kinološke organizacije, piše Vjesnik.

Pravila koja je odredio ZET nalažu da u vozilu u isto vrijeme može boraviti samo jedan pas a za njega je potrebno kupiti i pojedinačnu kartu po cijeni od deset kuna osim ako se radi o dresiranom vodiču slijepih osoba za kojeg se ne mora karta dodatno kupovati.

Iako većina putnika s neodobravanjem gleda na psa u gradskim prijevoznim sredstvima Luka Oman , predsjednik Udruge Prijatelja životinja ističe kako i psi imaju pravo koristiti javni prijevoz ako njihovi vlasnici plaćaju prirez.

– U Zagrebu je registrirano više od 30 tisuća pasa pa nije u redu da Grad ignorira potrebe više od sto tisuća svojih sugrađana, vlasnika pasa – rekao je Oman za Vjesnik.

-.-Marin Tironi/ PIXSELL-.-Dodaje kako su iz Prijatelja životinja već kontaktirali ZET kod kojih postoji želja za suradnjom ali problem je u Gradskoj upravi. Iako su iz Udruge uputili službeni zahtjev Uredu za za prostorno uređenje, izgradnju grada i promet odgovor još nisu dobili.

Što se tiče ostalih prijevoznih sredstava situacija je slična. Primjerice u Croatia Airlinesu cijena karte za pse iznosi deset kuna po kilogramu životinje a važna je i njegova veličina. Ako je pas lakši od deset kilograma može ići s vlasnikom u kabinu ali u posebnoj košari. Ako je pak teži od deset kilograma mora u poesban boks i zatim u prtljažni prostor zrakoplova. Također je dopušten samo jedan ljubimac po letu. Hrvatske željeznice pak uopće ne dopuštaju prijevoz kućnih ljubimaca osim u iznimnim slučajevima kada se primjerice radi o službenim psima vodičima, policijskim i lovačkim psima te životinjama u krletkama ili košarama. Vlakom se mogu voziti i psi ako nisu veći od 30 centimetara pri vrhu vrata pod uvjetom da ih vlasnik drži u krilu i da ne ometaju druge putnike.

Ipak, dobra vijest za one koji svog ljubimca žele ili moraju voziti tramvajem je ta da se psi slobodno mogu voziti subotom, nedjeljom, na dan uoči državnog praznika i na dan praznika te to od ponoći do šest sati i od 20 do 24 sata