Odvoz miješanog komunalnog otpada jednom tjedno

Uvođenjem novog modela naplate odvoza otpada grad je smanjio količinu miješanog otpada za 27 posto, što nije uspio postići ni jedan drugi grad u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik Tomašević te rekao da su zbog toga smanjili broj odvoza miješanog otpada na jednom tjedno.

“Već smo smanjili broj odvoza miješanog komunalnog otpada, a povećali za plastiku i papir. Smanjili smo broj odvoza miješanog komunalnog otpada na jednom tjedno za obiteljske kuće. Međutim sada idemo na jednom tjedno za višestambene zgrade. Kako bi stabilizirali pojačani odvoz, posebice plastike, ali isto tako i papira, odnosno suhi reciklata. I dalje ostaje odvoz miješanog komunalnog otpada u centru grada svaki dan osim nedjelje”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Naglasio je da u centru grada do instaliranja podzemnih spremnika ostaje isti model. Što se tiče ostatak Grada, prvo su počeli pilotirati odvoz jednom tjedno u četiri gradske četvrti, a onda su to testirali u cijelom Gradu, što je i slučaj u zadnja dva tjedna.

“Ako govorimo o nekim europskim standardima i gradovima s kojim se želimo uspoređivati, to je potpuno uobičajeni trend. Kako se povećava odvajanje otpada, tako se povećava učestalost odvoza biootpada, papira i prije svega plastike, a s druge strane se smanjuje učestalost odvoza miješanog komunalnog otpada. Dat ću neke primjere. Primjerice u Budimpešti se miješani komunalni otpad(MKO) odvozi jednom tjedno bez da to stvara ikakve probleme. Isto tako i u Münchenu. U Ljubljani, izuzev centra grada, miješani komunalni otpad odvozi se jednom u tri tjedna”, dodao je Tomašević.

Na mjestima U Gradu Zagrebu gdje nije bilo dovoljno spremnika, postavljeni su novi spremnici za otpad. A ako će biti potrebno na nekim lokacijama moguć je i češći odvoz miješanog otpada, odnosno više puta tjedno.

“Ono što bi molio građane koji žive u višestambenim zgradama da žute vrećice u kojima su plastika i metal ne ostavljaju ispred svojih višestambenih zgrada na ulici, ako ne žive u centru grada, jer smo stavili oko 5000 žutih kontejnera od 1100 litara u koje mogu stati cijele žute vrećice. Plastiku stavljajte isključivo u te kontejnere, a ne ispred višestambenih zgrada, što onda čeka danima i dovodi do lošeg izgleda grada”, poručio je Tomašević.

Gradonačelnik se osvrnuo na pravila oko odlaganja otpada u žute i smeđe spremnike, odnosno odlaganja plastike i metala te biootpada.

“Ukoliko građani ostavljaju plastiku i metal u tim kontejnerima, nije nužno kad odlažu plastiku i metal da to rade u žutim vrećicama. Mogu koristiti bilo koju plastičnu vrećicu i odložiti plastiku i metal u žuti kontejner. Kad govorimo o biootpadu nije nužno da koriste smeđu vrećicu koju su dobili. Mogu kupiti bilo koju biorazgradivu vrećicu ili mogu koristiti običnu papirnatu vrećicu i odložiti biootpad u smeđi kontejner”, zaključio je gradonačelnik.

Ako su građani imali odvoz dva puta tjedno, onda sada imaju odvoz u jednom od dva dana koji su dosad bili. Za samo mali broj korisnika je to neki treći dan. Građani mogu provjeriti koji dan u tjednu ide odvoz miješanog komunalnog otpada na mobilnoj aplikaciji Razvrstaj MojZG ili na mrežnoj stranici Čistoće. Tamo se nalazi jednostavna tražilica u koju se unese adresa stanovanja i odmah izađe informacija kada je odvoz miješanog otpada.