Održana je izvještajna skupština Udruge branitelja 151. brigade

Krajem veljače, Udruga branitelja 151. samoborske brigade održala je izvještajnu skupštinu na kojoj je govora bilo o radu same udruge. Predsjednik udruge Rudolf Jedvaj predstavio nam je povijest brigade.

“Brigada je 18. rujna 1991. cijela okupljena na zadatku očuvanja ovog teritorija, linije od Jastrebarskog i oko vojarne. Kad smo zauzeli vojarnu, dobili smo i konkretne ratne zadatke. Nakon prvog zadatka, imali smo zapadnu Slavoniju 29. listopada. Tamo je počeo prvi dan oslobađanja u vojno-redarstvenoj operaciji Orkan, Papuk i Otkos, gdje smo oslobađali 2200 kvadratnih kilometara u zapadnoj Slavoniji. Brigada je kasnije imala zadatke kod Pisarovine i Jamnice 1993. godine, a 1995. smo imali prodor preko Save, dakle, od Šaša na Kostajnicu i Dvor”, izjavio je Jedvaj.

“Ovo je redovna izvještajna skupština gdje izvještavamo svoje članove i o financijama i o planu i realizaciji iz prethodne godine, kao i naravno o godini koja je pred nama”, dodao je.

Od Jedvaja smo doznali nešto i o aktivnostima udruge: “Mi ćemo 27. lipnja ovdje imati i Dan branitelja Zagrebačke županije, cijeli taj prsten, svake godine u drugom gradu. Aktivno sudjelujemo u programima realizacije, a posebno se ponosimo edukacijom školske djece. Ovdje u spomen sobi to realiziramo 29. listopada, baš na datum oslobođenja. Djecu vodimo i na Trokut u zapadnoj Slavoniji, gdje je napravljen veliki spomen-park poginulim braniteljima iz operacije Orkan.”

Udruga broji 690 članova, od kojih 200 vrlo aktivnih u sekcijama poput kuharstva, ribolova, te raznih drugih sportova. Razgovarali smo i s predsjednicom skupštine Zagrebačke županije, koja iznosi da je s područja Zagrebačke županije u Domovinskom ratu sudjelovalo 29400 branitelja.

Predsjednica skupštine Martina Glasnović izjasnila se i o podršci koju županija daje ovakvim udrugama: “Upravo je u tijeku javni natječaj na koji pozivamo te udruge da se jave sa svojim projektima kojima je cilj briga o braniteljima i njihovim obiteljima, kao i njegovanje i širenje istine o Domovinskom ratu. Natječaj je otvoren do 10. ožujka.” Dodaje da i svaki program koji dolazi od strane udruge radi na jačanju kolektiva branitelja, kao i samih individualaca.

Valja zaključiti da aktivnosti poput ribolova ili natjecanja u šahu doprinose svakome, a posebno onima u poznim godinama za koje se generalno ne očekuje da isprobavaju nove hobije.

 

 

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.