ODRŽANO NATJECANJE U ORANJU: Ispravno oranje donosi osam posto veće prinose u poljoprivredi

Na Natjecanju orača Republike Hrvatske sudjelovalo je 30 orača, od čega 15 u kategoriji plugova ravnjaka i 15 u kategoriji plugova premetnjaka, dok se šestero njih natjecalo se u oranju konjima

Prvo natjecanje u oranju održano je upravo u Gradu Zagrebu davne 1957. godine. Čak 60 godina kasnije Kupinečki Kraljevec ponosni je domaćin spomenutog natjecanja.

– Ovo događanje je jako veliki doprinos promociji poljoprivredne proizvodnje. Samim time što održavamo ovo natjecanje doprinosimo razvoju poljoprivrede na području Republike Hrvatske – izjavila je Draženka Grah, predsjednica Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača.

Kišno vrijeme išlo je na ruku oračima koji su pokazali svoje najbolje vještine oranja na ovogodišnjem 15. natjecanju orača traktorima i 6. natjecanju orača konjima.

– Kao oračica mogu reći da su vremenski uvjeti jako dobri. Vrijeme, ove godine, je bilo izrazito suho, parcele su jako suhe, a ova kiša je više nego poželjna jer omogućuje da se brazde ljepše slažu – objasnila je Grah.

Pobjednici će se iduće godine natjecati na Svjetskom natjecanju u oranju u Njemačkoj. Orači su i sami poljoprivrednici, zato je ovakvo natjecanje od velike važnosti za Grad Zagreb, koji jedan je od najvećih izvoznika u Republici Hrvatskoj.

– Grad Zagreb, zajedno sa županijom, proizvodi hrane više nego ijedna županija u Republici Hrvatskoj. Stimuliramo to, subvencioniramo proizvodnju i budućnost Hrvatske je u autohtonim domaćim proizvodima s hrvatskih njiva – dodao je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

O važnosti ovog natjecanja govori i činjenica da je oranje jedan od najbitnijih faktora u sektoru poljoprivrede.

– Osam posto više prinosa, u poljoprivredi, možemo imati ako ispravno oremo. Ovo natjecanje itekako ima smisla što se vidi i po tome da je dobilo punu podršku Ministarstva poljoprivrede, kao i Grada Zagreba – zaključio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Uz zanimljivo natjecanje, svi prisutni mogli su uživati u ukusnim domaćim delicijama i zabavnom glazbeno-scenskom programu za koji su se pobrinuli članovi kulturno-umjetničkih društava.