DAN ANEURIZME MOZGA: Jedna od 50 osoba ima nerupturiranu aneurizmu krvnih žila mozga

Najnovije svjetske ankete pokazuju kako 90% ispitanika ne zna gotovo ništa o toj bolesti koja pogađa mnoge, pa tako niti o prepoznavanju simptoma, prevenciji i važnosti brze reakcije

Aneurizme se mogu pojaviti bilo gdje u mozgu, na bilo kojem dijelu arterije. Nastaju na mjestima gdje je oslabljena stijenka krvne žile. Širenje aneurizme može dovesti do njezinog pucanja, a kao posljedica nastaje krvarenje u mozgu.

– Radi se o subarahnoidalnom krvarenju. To je jedno od najopasnijih stanja, ne samo u neurologiji nego u medicini uopće. Simptomi su glavobolja kakvu još nikada niste iskusili te iznenadna bol. Tim riječima je oboljeli najčešće opisuju, ne samo u Hrvatskoj već i diljem svijeta, kako bi opisali tu strahovitu glavobolju koja se javlja kao posljedica subarahnoidalnog krvarenja usred rupture aneurizme – objasnila je docentica Marina Roje Bedeković, pročelnica Zavoda za intenzivno neurološko liječenje KBC Sestre milosrdnice.

Premda oko 90 posto ljudi ne znaju o kakvoj se bolesti radi, takvo stanje je opasno za život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

– Ti bolesnici su hitni bolesnici. Oni se odmah primaju u neurološke intenzivne jedinice, kojih u Hrvatskoj ima nekoliko. Zatim se sastaje neurovaskularni konzilij kojeg čine neurolozi, neurokirurzi i interventi radiolozi radi dogovora o mogućem načinu liječenja, odnosno zbrinjavanja aneurizme. To se radi endovaskularno kod interventih radiologa ili neurokirurškim putem – dodala je Roje Bedeković.

Kako bi se podigla svijest javnosti, povodom Dana aneurizme mozga, održana je manifestacija na kojoj su se svi zainteresirani mogli educirati o bolesti o kojoj se rijetko govori.

– Ovo je manifestacija posvećena obilježavanju svjesnosti o aneurizmi mozga. Upravo je priča o svjesnosti najvažnija stvar koju mi možemo u ovom trenutku napraviti. Aneurizma je opasna, a nedovoljno se zna o njoj te na ovaj način najbolje promoviramo preventivu i brigu o zdravlju – izjavio je psihijatar Robert Marinić, član upravnog odbora Udruge Kreni na vrijeme.

Hvalevrijednu akciju podržale su mnoge osobe iz javnog života, a među njima je i predsjednik Hrvatske udruge Nogometni sindikat Dario Šimić.

– Želimo biti društveno odgovorni, želimo dati svoju potporu i doprinos jednoj ovako dobroj akciji. Htjeli smo pomoći jer smatramo da je ovo jedna uistinu dobra stvar koja može olakšati ljudima da preveniraju i prepoznaju ovu bolest – zaključio je Šimić.

Većina aneurizmi mozga nikada ne rupturira, te ne stvara zdravstvene probleme. No, ako vam je dijagnosticirana ipak trebate pripaziti kako bi spriječili njezino puknuće u budućnosti. Kod pojave bilo kojih od simptoma važno je potražiti pomoć liječnika, a rana dijagnoza i praćenje bolesti može vam spasiti život.