Održana panel rasprava “Rekreiraj posao i život”

U Zagrebu je održana panel rasprava pod nazivom “Rekreiraj posao i život”. Cilj rasprave je okupljanje žena na vodećim pozicijama u javnom i privatnom sektoru koje govore o poduzetništvu i izazovima koje nosi, ali i paralelni privatni život.

– Istraživanje u sklopu projekta rađeno je u četiri županije, među zaposlenim majkama i trudnima, imamo 125 ispitanica u Zagrebačkoj županiji, isto ih imamo i u ostalim županijama koje su uključeni u projekt. Cilj istraživanja bio je vidjeti zadovoljstvo ravnotežom privatnog i poslovnog života i što utječe s tim zadovoljstvo. Primijetili smo, kada je Zagrebačka županija u pitanju, žene su zaposlene u fleksibilnijim uvjetima rada, dakle poslodavci u Zagrebačkoj županiji su nešto fleksibilniji u mogućnostima rada i radnog odnosa, rekla je Irena Strmov Rančić, djelatnica agencije.

Jedna od panelistica bila je i Romina Zadravec, koja uspješno vodi privatni i poslovni život…

– Obzirom da se radi o OPG-u, radimo svi zajedno, vrijeme kada radimo je i vrijeme koje provodimo zajedno. Poslovi su različiti, ali postoji dio vremena i posla koji ne može svatko sam, nego smo svi zajedno, rekla je Zadravec.

Vatrogasci se bave poslom koji je vrlo dinamičan i nikada ne možete znati kada ćete imati intervenciju, stoga je uskladiti privatni i poslovni život vrlo izazovno…

– Moje zanimanje je vrlo zanimljivo, ustvari, ovdje nemaš privatnog života. Ako si izabrao taj posao, odnosno poziv, moraš biti na raspolaganju 24 sata, ako te netko pozove, moraš doći, ako je elementarna nepogoda, nekome spasiti život ili imovinu. Ne možeš odlučiti što je prvo, obitelj ili posao. Ako nekome ideš spasiti život to ti mora biti na prvom mjestu, rekla je Jasna Leljak, vatrogaskinja u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zaprešića

Unatoč svemu navedenom, smatra da je uspjela dobro uskladiti privatni i poslovni život…

– Kad nema mene, muž uskače, ali prvenstveno tu su bake i djedovi koji uskaču kad nam je to potrebno.

Projekt je proveden u suradnji Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike s Hrvatskom zajednicom županija…

– Mogu reći da, kao žena, majka i radnica, te osoba koja se bavi politikom, na osobnom primjeru, ali i primjeru brojnih mojih kolegica, nužna je logistika i podrška za sve što radimo. Kaže se da žena drži tri ćoška u kući, ali mi nismo samo za kuću, mi smo puno više od toga, imamo što pokazati, brojne kvalitete, smatram da žene to rade na poseban, strpljiv način, što je dobro u bilo kojem poslu, a pogotovo u politici, rekla je Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Uloga žena postaje sve značajnija, ali pritom ih čekaju i obiteljski izazovi…

– Sa strane žene koja ima troje velikih muškaraca, mojih sinova i supruga, te dva psa, obiteljski život mora biti sadržajan, moramo ga čuvati. Isto tako, javni sektor koji je ključan kako bi mi pokazale, kao čelne žene na pozicijama, da je sve moguće i dati podršku svima onima koji se u budućnosti vide na takvim mjestima, rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Istraživanje je, osim u Zagrebačkoj, provedeno u još tri županije, Krapinsko-zagorskoj, Šibensko-kninskoj i Koprivničko-križevačkoj.

ČLANAK PROIZVEDEN U SURADNJI SA ZAGREBAČKOM ŽUPANIJOM.