Otvorena novoizgrađena Osnovna škola Jure Kaštelana

U subotu je gradonačelnik Tomašević sa zamjenicima i suradnicima otvorio dograđenu Osnovnu školu Jure Kaštelan u gradskom naselju Savica. Istaknuo je kako je jedan od prvih sastanaka kada su preuzeli upravljanje Gradom Zagrebom bio vezan uz ovu školu.

“Ovaj objekt trebao je biti montažni objekt koji je trebao trajati samo 25 godina. I onda se tih 25 godina pretvorilo u gotovo 60 godina. Gradske vlasti zaboravile su na ovu školu. Nema ništa ljepše da nakon 30 godina konačno bude riješen neki projekt. Isto tako, slična stvar je u OŠ Jakuševec, u dječjem vrtiću Sesvetski Kraljevec. 30 godina slušalo e da će se neki projekt napraviti. Ova škola je koštala 120 milijuna kuna. riječ je o jednoj od najvećih investicija. Čekali smo natječaj za EU fondove, ali kada smo vidjeli da će to možda kasniti, nismo htjeli čekati, već smo htjeli da što prije imate novu školu”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Novouređena i novoopremljena Osnovna škola Jure Kaštelana financirana je u potpunosti iz gradskog proračuna. Nova škola ima 6000 kvadrata, 26 učionica, novu sportsku dvoranu, vanjski sportski teren i školski trg.

“Ovo je Dan otvorenih vrata OŠ Jure Kaštelana. Jedna od najznačajnijih investicija u ovom mandatu. Oko 14,5 milijuna eura, dakle preko 120 milijuna kuna. Formalno dogradnja i rekonstrukcija, ali zapravo velika nova škola. Danas smo je otvorili da pokažemo da su radovi gotovi. Ona će na jesen postati mjesto škole i nastave. Ovo je bila moja osnovna škola tako da sam i osobno jako uzbuđena”, navela je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš osvrnuo se na kapacitete škole i odgovorio hoće li moći ići u jednosmjensku nastavu. “Povećali su se kapaciteti. Kako možete vidjeti u ovom kvartu postoji i velika dodatna izgradnja. Kada je ova škola bila projektirana propisi o gradnji bili su takvi da nisu omogućavali većeg broja učionica. Na početku ova škola nažalost neće moći ići u jednosmjensku nastavu, Međutim Ministarstvo znanosti i obrazovanja je obnovilo standarde izgradnje za Osnove škole koje omogućavaju neku dodatnu izgradnju te ćemo s Ministarstvom i sa školom razmatrati daljnje mogućnosti za jednosmjensku nastavu”, istaknuo je Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Ravnatelj OŠ Jure Kaštelana Krešimir Supanc zahvalio se gradonačelniku Tomaševiću i gradskoj upravi na obnovi i dogradnji škole. “Znam da je veliko uzbuđenje. Znam da smo svi to skupa čekali. Hval svim učiteljima i učenicima i njihovim roditeljima, prvenstveno na strpljenju. U ove dvije godine, a i nešto malo godina prije toga kada smo shvatili da je stara zgrada u lošem stanju i da se nešto mora poduzeti po tom pitanju”. naglasio je Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana.

Dan otvorenih vrata organiziran je kako bi učenici i nastavnici posjetili dograđenu školu prije početka nastave. Gradonačelnik Tomašević zahvalio se ravnateljima sedam škola koje su nesebično ugostili učenike dok su u Osnovnoj školi Jure Kaštelan trajali radovi. “Vjerujem da će ova škola biti srce kvarta. Da će se u njoj odvijati i druge društven aktivnosti, koje nisu vezane samo za nastavu u školi”, zaključio je gradonačelnik.