ODRŽANA 14. BUČIJADA U IVANIĆ-GRADU

Okosnica manifestacije i ove godine bio je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča te ostalih eko-etno proizvoda, a posjetiteljima se predstavilo više od 200 izlagača

Foto: Zoran Ožetski i Marko Tušek

U Ivanić-Gradu se od 19. do 21. 10. 2018. održala, već četrnaestu godinu, za redom najposjećenija turističko-gospodarska i gastronomska manifestacija Bučijada. Ove godine Bučijadu je posjetilo oko 70 000 gostiju iz cijele Hrvatske i susjednih država! Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača.

Svečanom otvorenju 14. Bučijade uz gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, prisustvovali su izaslanik premijera Vlade Andreja Plenkovića, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mato Čičak, te izaslanik predsjednice RH Mato Granić. Župan Stjepan Kožić je ispred Zagrebačke županije, koja je pokrovitelj Bučijade, zahvalio Turističkoj zajednici Grada Ivanić-Grada i ostalim organizatorima na kvalitetnoj pripremi, te istaknuo kako ova manifestacija spada među najveće u županiji.

Foto: Zoran Ožetski i Marko Tušek
Foto: Zoran Ožetski i Marko Tušek

 

 

 

 

 

 

Četrnaesto izdanje Bučijade u subotu je službeno otvorio izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Mato Granić.

– Bučijada je iz godine u godinu sve bolja; prerasla je u značajnu manifestaciju koja zaokružuje proizvodnju i turizam – kompletan doživljaj i kompletnu ponudu. To je koncept koji je naišao na odličan odaziv ljudi, te svake godine ima sve više posjetitelja, samo danas će trideset tisuća posjetitelja doći na Bučijadu. U godinama koje su ispred nas očekujem da kroz pojačanje proizvodnje dobijemo još više OPG-ova i proizvođača koji će proizvodnju bučinog ulja i proizvoda od buče osiguravati svoju egzistenciju – istaknuo je Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Za vrijeme trajanja manifestacije 19. – 21. listopada u Ivanić-Gradu organizirana je bogata i raznolika ponuda za sve posjetitelje!

Park skulptura i instalacija „Buča kao inspiracija“ otvoren je u petak, 19. listopada u gradskom parku u centru za sve posjetitelje, te naravno umjetnike i kreativce koji su na temu buče predstavili 9 instalacija i skulptura.

Okosnica manifestacije i ove godine bio je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča te ostalih eko-etno proizvoda, a posjetiteljima se predstavilo više od 200 izlagača. U maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u subotu 20. listopada održan je stručni skup Bučina pogača i brašno i njihove nutritivne vrijednosti i Brendiranje bučinog ulja kao suvenira kontinentalne Hrvatske u organizaciji Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske na kojem je sudjelovalo trideset pet proizvođača bučinog ulja i osamdeset OPG-ova i dvadesetak ekoloških poljoprivrednih gospodarstava.

Za posjetitelje, od najmlađih do najstarijih, organizirani su zabavni sadržaji: vožnja tradicijskom i Buča kočijom, Bučko vlakićem, te igraonice i radionice za najmlađe, kazališne predstave, izložbe, koncerti, promocije, etno program te bogata gastro ponuda jela od buča u restoranima i gastro šatoru, te ponuda piva od buče. Na Škrlet corner “ŠkrCo” održana je prezentacija autohtone sorte vina škrlet udruge Škrlet. Za posjetitelje iz Zagreba je organiziran turističko-izletnički vlak „Bučko express”.

Foto: Zoran Ožetski i Marko Tušek

Bogat cjelodnevni program nastavio se i u večernjim satima uz koncert T.B.F.-a!

U nedjelju 21. listopada, kuma 14. Bučijade Karmela Vukov Colić primila je počasnu lentu na glavnoj pozornici, a potom nastavila druženje s posjetiteljima.

Posebna vrijednost Bučijade je što su u organizaciju manifestacije bili uključene svi; javne ustanove, udruge, društva i ugostitelji s područja Ivanić-Grada.

 

Press materijal