ODRŽAN 7. VEGESAJAM

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj čak 86 posto građana podržava vegetarijanstvo

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, 21. svibnja, održan je 7. VegeSajam. Predstavljeni su brojni ekološki proizvodi, biljna hrana te kozmetički proizvodi koji nisu testirani na životinjama čime se htjelo podići svijest građanima o važnosti zdravog života i održivog razvoja koji ne uništava okoliš.

– Od 8 sati do 19 sati, cijeli dan mogle su se degustirati veganske delicije. Cilj nam je bio pokazati kako je veganska hrana, hrana za sve. Ona je zdravija za nas, možemo poštediti životinje i možemo ostvarivati održivost na ovom planetu, jer bez promjene prehrane teško ćemo uopće preživjet – istaknuo je predsjednik udruge Prijatelji životinja, Luka Oman.

Nudili su se gotovi topli i hladni obroci te prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla kako bi se građanima približila ideja zdravog načina prehrane, ekologije i nenasilja.

– Zadnje istraživanje prije nekoliko dana pokazalo je da velika većina djece u Hrvatskoj ne jede dovoljno voća i povrća. To je zaista katastrofalan podatak i nadamo se da će Vegesajam pa tako onda i ZegeVege festival pridonijeti tome da imamo bolju prehranu, kako za djecu, tako i za odrasle – poručio je Oman.

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj čak 86 posto građana podržava vegetarijanstvo.

– Oni koji nisu probali još bit vegetarijanci neka probaju, neka sačuvaju makar koju životinju. Mislim da su namirnice biljnog porijekla zdravije od životinjskog porijekla i ja se pomalo privikavam. Moram priznat nisam još prešao na vegetarijansku prehranu, ali možda jednog dana i budem nikad se ne zna – izjavio je gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić.

Pokrovitelj VegeSajma je Skupština grada Zagreba, a organizira ga Udruga za zaštitu i prava životinja ‘Prijatelji životinja’.