Odgođena odluka o poskupljenju vode

Do poskupljenja vode ipak će doći, iako je ono odgođeno nakon što je s mjesta direktora Vodoopskrbe i odvodnje smijenjen Davor Poljak, a njegovo mjesto preuzeo Marko Blažević, potvrdio je na konferenciji za medije gradonačelnik Tomislav Tomašević:

– Novi direktor Blažević je napravio reviziju cijelog procesa koji je proveo bivši direktor Poljak i utvrdio je proceduralne greške. Kako ne bi riskirali da i ovaj drugi dio poskupljenja padne na Vijeću za vodne usluge povučen je cjenik. On je donio tu odluku prošli tjedan i da se krene u novu proceduru poskupljenja. Odgađa se stvar, sada će se u suradnji s Vijećem za vodne usluge napraviti točni matematički izračuni koji moraju biti u skladu s hrvatskom regulativom koja nije ni usvojena, ali je na tragu europskih direktiva kako bi sve bilo po PS-u. U tom smislu sljedećih mjesec do dva će biti taj proces.

I drugi gradovi u Hrvatskoj su, dodaje Tomaševič, poskupjeli vodu, i od toga nije napravljen problem:

– Vinkovci su poskupjeli vodu za 30 posto, ne za 15 posto, a nemaju situaciju s pucanjem cijevi niti potresom kao Zagreb. Za 30 posto su poskupjeli cijenu vode prije mjesec dana, tko je tamo na vlasti? Možemo nije. O tome ni “a” ni “b”, niti je Vijeće za vodne usluge stavilo taj cjenik izvan snage. Novi direktor će s Vijećem napraviti po PS-u proceduru, bolje tako nego da imamo problema kasnije.

Novinari su gradonačelnika pitali je li cijela priča oko poskupljenja vode ispala neozbiljna:

Osoba koja je bila glavna i odgovorna za proceduru poskupljenja više nije na toj poziciji, mislim da je to ozbiljno i odgovorno. Kada je neki direktor javnog poduzeća smijenjen nakon što je napravio grešku. Mislim da je to odgovorno prema građanima. Ako se takva greška napravi, zbog koje postoji velika šteta, pa i financijska, ako se o problemima koje direktor nekog javnog poduzeća ima niti ne obavijesti upravu Holdinga niti nas u Gradskoj upravi, ako se ne informira da postoji nadzor Vijeća za vodne usluge, a mi o poskupljenju pričamo pet mjeseci, onda mislim da je opravdano da za takvu grešku i propust direktor javnog poduzeća snosi odgovornost. To je stil upravljanja koji mi gajimo, da svatko mora odgovarati za propuste koji napravi. Je li to ozbiljno prema građanima? Ja smatram da jest.

Kada će poskupljenje vode stupiti na snagu zasad nije poznato.