Odbor: Trg maršala Tita ostaje u središtu Zagreba

Autor: 12/8/2011 11:54

Članovi Odbora za imenovanjem ulica, naselja i trgova očekivano su odbili zahtjev za preimenovanjem Trga maršala Tita. Kako su naveli u obrazloženju, postoji nekoliko razloga da se ovaj zahtjev odbije. Kao najvažniji navedena je tradicija.

– Trg ovo ime nosi već 61 godinu te je postalo uvriježeno među građanima – rekao je Marin Knezović (SDP), predsjednik Odbora istaknuvši kako odbijanje ne znači amnestiju komunističkih zločina.

Knezović je ove zahtjeve usporedio sa zahtjevima iz 19. stoljeća kada se tražilo da se preimenuje Trg bana Jelačića i Trg Nikole Šubića Zrinskog.

– U tim zahtjevima prednjačio je Ante Starčević koji je navedeni dvojac optuživao da su sluge Habzburške monarhije – izjavio je Knezović te dodao kako danas nitko nema ništa protiv da se ti trgovi tako zovu.

Knezović je kazao kako zahtjevi za preimenovanjem Trga maršal Tita obično dolaze pred izbore, povezavši na taj način ove posljednje zahtjeve s netom završenim palamentarnim izborima.

– U 20 godina hrvatske samostalnosti HDZ je obnašao vlast u Zagrebu i nikada nije preimenovao taj trg – podsjetio je Knezović istaknuviši kako je protiv promjene bio i Jasen Mesić, donedavni predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Na njega se nadovezao i Zvonko Maković koji je istaknuo kako je bivši predsjednik Franjo Tuđman bio protiv promjene imena Trga maršala Tita. Maković je istaknuo povijesnu važnost Tita u antifašističkoj borbi i svrstavanju Hrvatske u red pobjednica u 2. svjetskom ratu. Također je dodao kako se on usprotivio Staljinu te na taj način odmaknuo Jugoslaviju od sovjetskog tipa komunizma.

Ivana Mlinar Horvat (SDP), pored svega, pozvala se na ankete prema kojima većina građana podržava ideju da se ne mijenja ime trga.

– Stav našeg odobra je bio da se imena ulica i trgova ne mijenjaju. Tako smo odbili da se preimenuje Avenija Gojka Šuška jer mislimo da se stare nepravde ne trebaju ispravljati rađenjem novih – zaključila je Mlinar Horvat.

Pored ove točke zastupnici su na sjednici imenovali nekoliko manjih ulica u Sesvetama. Ulice su dobile službene naziove prema lokalnim toponimima.