Odbijeno izvješće Gradskog kontrolnog ureda

Josip Kregar

Autor: 1/18/2012 11:54

Članovi skupštinskog Odbora za kontrolu jednoglasno su odbili izvještaj o radu Gradskog kontrolnog ureda za 2012. godinu, kao i njihov izvještaj o provedbi preporuka koje su dali u svojim nalazima. Uzalud je pročelnik Mirko Herak isticao kako je veliki dio njihovih preporuka proveden u djelo te kao primjere naveo organiziranje službe za javnu nabavu, bolju kontrolu troškova telekomunikacijskih usluga, unaprijeđena kontrola komunalnih redara, smanjivanje korištenja usluga rada preko student servisa, smanjivanja broja prekovremenih sati gradskih službenika te dovođenje te brojke u zakonske okvire..

– Gradski uredi su prihvatili naše preporuke te usvojili organizacijske i kadrovske promjene koje smo im sugerirali – kazao je Herak.

No, to nije uvjerilo članove odbora koji su istaknuli kako su nitko nije odgovarao za dosadašnje propuste.

– Ovo izvješće pokazuje da se ne postoji sustav podnošenja odgovornosti za počinjene nepravilnosti u poslu. S obzirom da se izvještaj odnosi za događaje od prije nekoliko godina imali ste dovoljno vremena da kaznite odgovorene – rekao je Josip Kregar, predsjednik Odbora.

Kregar je također zamjerio Heraku što njegov ured nije dovoljno otvoren prema medijima i javnosti općenito, dodavši kako bi se nalaze njihovih kontrola trebalo dati na uvid javnosti.

Puno žešći bio je HSLS-ovaca Alen Ostojić koji je optužio Heraka da samo djelomično obavlja svoj posao.

– U odluci o osnivanju vašeg ureda među ostalim stoji da podižete prekršajne i kaznene prijave te da s nadležnim tijelima sudjelujete u njihovoj pripremi. Umjesto toga vi samo dajete preporuke – kazao je Ostojić dodavši da bi onda se mogao preimenovati taj ured u Gradski ured za preporuke.

‘Prestanite ovisiti o gradonačelniku’

Zastupnici su na kraju ponovili svoj stari zahtjev da se Gradski kontrolni ured osamostali u svom radu te da više ne zavisi o gradonačelniku.

Pored ovih točki zastupnici su na rasporedu još imali dvije točke kupnji i dvije točke o prodaji zemljišta. Iako su članovi Odbora utvrdili da su sve te transakcije u skladu sa procedurom, iznijeli su nekoliko zamjerki.

Jurica Meić (SDP) kazao je kako je kupnja zemljišta od tvrtke Gradex za pola milijuna kuna pokazala kako se može i za manje novce kupovati parcele.

– Gradonačelnik je to zemljište kupio preko akta, nakon što je Skupština odbila dati suglasnost za sklapanje ugovora o kupnju, čime je nehotice ušteđen veliki novac – rekao je Meić.

Stjepan Horvat (HSS) prigovorio je na premalu cijenu po kojoj Grad prodaje to zemljište. Istaknuo je kako je Grad mogao zaraditi više od navedenih 2,2 milijuna kuna.