Oda bradi za odličan početak

Jeanne Mordoj francuska je cirkuska umjetnica koja će predstavom 'Éloge du poi' otvoriti 5. Festival novog cirkusa.

Autor:: Elena Grassi 11/27/2009 11:18

Predstavom „Éloge du poil“ ( Oda dlaki ) francuske autorice Jeanne Mordoj, ovogodišnji 5. Festival novog cirkusa započeo je u najavljivanom ženskom duhu.

Pred punim tribinama Zagrebačkog kazališta mladih i na očito uživanje svih prisutnih, prvog dana festivala na daskama se odvijalo mnogo više od predstave. Trbuhozborstvo, kontorcionizam, personifikacija ljuštura i kostura, nadrealistični plesovi i bradata žena potpuno su obuzeli kazališnu dvoranu.

>>> VIŠE O 5. FESTIVALU NOVOG CIRKUSA PROČITAJTE OVDJE

Autorica je izvedbom i koncepcijom prekršila sve stereotipe cirkusa. Pojavljuje se na sceni kao pomalo odbojna bradata žena koja biva ohrabrena djelićem muškosti kojeg ima na sebi. Izvodeći jednostavne točke ali prezentirajući ih potpuno eksluzivno ostavlja dojam pravog cirkusa, a istančana doza ironije koju svaki pokret nosi u sebi čini njenu izvedbu jedinstvenom.-.-FNC-.-Jeanne Mordoj francuska je cirkuska umjetnica čija će predstava 'Éloge du poi' otvoriti  5. Festival novog cirkusa

Od 13 godine u svijetu cirkusa

Osim humorom kojim obara od samog početka, ono čime se Jean Mordoj iskazala jest kontorcionizam. Vještinom savjanja tjela u neprirodnim položajima pokazuje svoje pravo cirkusko iskustvo koje je napornim radom stekla kao trinaestogodišnjakinja u školi cirkusa,  gdje je usvojila i žongliranje i akrobatiku.

Prijelomna točka u predstavi zasigurno je prva izvedba trbuhozborstva. Udahnuvši život lubanjama zagrobnog ovna i jazavca, autorica je od posve beživotnih kostiju napravila gotovo ravnopravne sudionike izvedbe koji su je svojim pojavljivanjima pratili do samog kraja.

Bradata cirkusantica na granici između sna i zbilje

Čitava predstava odvija se u tonu ovostranog i zagrobnog života, suprotnosti tijela i duha. Bradata cirkusantica na granici je oba svijeta, unutrašnjeg i vanjskog. Dok je jedan sve manje ispunjava, drugi je sve privlačniji, pa kako se izvedba bliži kraju ona teži onom finalnom raspadanju fizičkog, dok na koncu ne postane dio zagrobnog zbora, koji zdušno pjeva posljednji put.

Nakon četiri godine  učenja cirkuskih vještina Jeanne Mardoj upisala je cirkusku akademiju. Poslije godinu dana je izbačena, nakon čega je započeo proces samoobuke. Osim autorskih predstava, nastupala je i na filmu, operi i kazalištu.

Predstava „Éloge du poil“ njena je treća samostalna predstava posvećena ženskim pitanjima i značenjima.