Od ponedjeljka Filozofski fakultet opet u blokadi

Platite nam školarine i prekidamo blokadu

Autor: Maja Gujinović 11/19/2009 19:58

Studenti Filozofskog fakulteta u ponedjeljak, 23. studenog, blokirati će nastavu u dvorani 7, najvećoj dvorani fakulteta, gdje će zatim glasati o potpunoj blokadi nastave.

Odlučeno je to ovaj utorak 17. studenog, na 54. plenumu studenata FF-a, koji se neprestano svaki tjedan održavaju još od velike proljetne blokade.

Ako se u ponedjeljak ne izglasa potpuna blokada nastave studenti će raspravljati o alternativnim načinima borbe za besplatno obrazovanje.

Da misle ozbiljno dokazuje i činjenica da se na plenumima redovno okuplja dvjestotinjak studenata te se već izrađuje i popis redara za eventualnu blokadu.

Puhovski ignorrira zahtjeve studenata

– Naši zahtjevi još nisu ispunjeni i dosta nam je čekanja. Najveći problem je što se novim nacrtom Zakona o sveučilištima nije napravilo ništa da se zaustavi daljna komercijalizacija i privatizacija obrazovanja – rekla je studentica koja je željela ostati anonimna. Dodala je i kako povjerenstvo za izradu Zakona, na čelu s Žarkom Puhovskim, potpuno ignorira studentske zahtjeve te ‘zabušava’ rad na nacrtu.

Isto tako studnenti ovaj put očekuju i veću potporu profesora čija će autonomija, zbog većeg upliva privatnog kapitala na sveučilišta, biti umanjena.

U međuvremenu studenti i dalje podupiru sindikalne i radničke prosvjede, pa su se tako pridružili provjedu radnika Dalmatinke nove koji je bio ove srijede, 18. studenog, pred zgradom Visokog trgovačkog suda.