Obilježena stota obljetnica I svjetskog rata

Povijest grada Zagreba (Knjiga 1. Od predhistorije do 1918.)

Autor:

Ena Ercegovac

12/21/2014 12:06

Dvodnevni znanstveni skup na temu Zagreb u Prvom svjetskom ratu, održan je povodom stote obljetnice ovoga rata. Budući da cijela Europa obilježava ovu okruglu obljetnicu krvavog početka 20. stoljeća, Zagreb se također odlučio uključiti, iako se u to vrijeme nije nalazio na bojišnici. Kao dio Austro-Ugarske, Zagreb je bio regrutni centar te sjedište velikog broja bolnica koje su primale ranjenike s obje zaraćene strane, i sa strane sila Antante te sa strane Središnjih sila u koje se ubrajao i Zagreb, odnosno Austro-Ugarska Monarhija.

– Zagreb je bio daleko od bojišta, međutim kad gledate koji je postotak Hrvata uopće išao na bojišta i da se Zagreb nije nalazio u neposrednoj opasnosti, onda je njegova uloga vrlo važna. Mislim da je vrlo bitno da se na ovom skupu to naglasi – istaknuo je Tvrtko Jakovina, pročelnik Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je pritom izrazio nadu da će povjesničari kroz ovo istraživanje doći do novih zaključaka o ovima, za Hrvatsku, davnim događajima.

Upravo zbog toga što se radi o davnim događajima i što ne postoji opsežan broj zapisa i podataka iz tog vremena, istraživanje za povjesničare nije bio lak posao. Štoviše, sami proces nalaženja konkretnih dokumenata je trajao mjesecima, a rezultati do kojiih su došli, mogli bi u skorije vrijeme, promijeniti znanja i spoznaje koje se trenutačno nalaze u hrvatskim povijesnim, ali i geografskim udžbenicima.

– Ako se gleda s demografske strane, Zagreb zaista nije imao demografske gubitke, što je jako zanimljivo. Sljedeća, zanimljiva činjenica jest da proces demografske tranzicije u Zagrebu kasni punih dvadeset godina u odnosu na ono što smo prije znali – naglasio je povjesničar Nikola Anušić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Tako Zagreb nakon Prvog svjetskog rata nije imao gubitak stanovništva, nego čak obrnuto, povećanje ukupnog broja stanovnika.

Važnost svijesti o davnim zbivanjima na području Hrvatske i Zagreba, naglasila je i pročelnica Gradskog ureda za branitelje, Vesna Helfrih. Ovaj je skup kao znak obilježavanja stote obljetnice Prvog svjetskog rata poticaj, kako kaže, da se pristupi državotvornosti Republike Hrvatske kroz aspekte Prvog i Drugog svjetskog rata, te za nas najvažnijeg, Domovinskog rata.