Obilježena 50. obljetnica umjetničkog stvaralaštva Nine Škrabea

Kazalište Škrabe predstavu je odlučilo posvetiti velikanima hrvatske poezije i glazbe, velikim prijateljima Nine Škrabea i jaskanskog kazališta Arsenu Dediću i Dragi Britviću

Press materijal

Nino Škrabe autor je i redatelj predstave “Oko jedne hiže”, a Jaskanci su dobili priliku premijerno je pogledati na Svjetski dan kazališta, u utorak 27. ožujka te dan kasnije, u srijedu, 28. ožujka 2018. godine.

Premijerne izvedbe predstave “Oko jedne hiže” obilježile su obljetnice – uz 50 godina umjetničkog stvaralaštva Nine Škrabea, ovom predstavom i njegovi najdraži i najdugovječniji glumci i suradnici Želimir Hrković i Dean Skok proslavljaju svoje glumačke godišnjice – Želimir Hrković 40, a Dean Skok 36 godina na “daskama koje život znače”. Kazalište Škrabe predstavu je odlučilo posvetiti velikanima hrvatske poezije i glazbe, velikim prijateljima Nine Škrabea i jaskanskog kazališta Arsenu Dediću i Dragi Britviću.

Press materijal

Dijelila su se i posebna priznanja koja su dobili uz Ninu Škrabea, Želimira Hrkovića i Deana Skoka i skladatelj i aranžer Josip Cvitanović koji slavi 40 godina kazališnog djelovanja, scenografkinja i kostimografkinja Sandra Brkljačić 17, a majstor rasvjete Ivica Batušić 15 godina kontinuiranog bavljenja kazališnom umjetnošću.

Radnja predstave smještena je u današnje vrijeme i na pozornicu vraća velikane jaskanskog glumišta, Želimira Hrkovića i Deana Skoka. Uz njih glumačku ekipu čine mlade snage iznikle u dječjim predstavama Kazališta Škrabe, a pridružile su im se i dvije gošće iz Karlovca, nekadašnje glumice Gradskog kazališta Zorin dom i Kazališta sjena, Višnja Polojac i Jasmina Mihalić. Autor glazbe je Josip Cvitanović, scenu i kostime osmislila je Sandra Brkljačić, rasvjetom upravljaju Ivica i Krešimir Batušić, dok je ton-majstor Dominik Sečen.

Press materijal
Press materijal

Oduševljenje Kazališta Škrabe pokazali su na premijernim izvedbama, između ostalih, i poznati filmski i kazališni redatelj Jakov Sedlar, slavna baletna umjetnica Almira Osmanović, glumac Boris Miholjević, kazališni redatelj Želimir Mesarić, baletna koreografkinja i pedagoginja Svetlana Lukić, ugledni nakladnik, vlasnik Izdavačkog poduzeća Disput Josip Pandurić te svi članovi Predsjedništva Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom.

Press materijal
Press materijal

Nakon prve premijerne izvedbe, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan uručio je Nini Škrabeu zahvalnicu za naročit doprinos na području umjetničkog stvaralaštva od iznimnog značaja za Zagrebačku županiju.

– Ovo je iznimna večer ne samo za gospodina Škrabea, nego i za Zagrebačku županiju. Ovakve ljude treba prepoznati i nagraditi, jer grad ne čine samo trgovi, ulice, perivoji i šetališta. Grad čine ljudi kao što je gospodin Škrabe. Ja bih volio da svaka sredina ima svoga Škrabea, iznimnog čovjeka koji je očuvao kazalište u svome gradu. – izjavio je Mikuljan

Burni pljesak prepune dvorane obje večeri odigravanja predstave bio je najveća nagrada za sve glumce koji su oduševili gledatelje, ali i za autora Ninu Škrabea, koji je još jednom pokazao kako se rade sjajne predstave.

– Jaskanci su naučeni na dobre predstave, ovo je jedna fina kombinacija starijih i iskusnih glumaca s mladima, zbog čega mi je drago da je taj spoj uspio. Mi uvijek radimo za publiku i da glumci budu zadovoljni. Kada nakon pedeset godina vidite da sve to ima smisla, onda čovjek može biti samo sretan. – poručio je Škrabe.

Press materijal