Obilježen je Dan crvenih pandi i u zagrebačkom Zoološkom vrtu

U cijelom svijetu, 9. studenoga obilježava se Dan crvenih pandi. Cilj ovog međunarodnog događaja je simbolično podržati crvene pande i upozoriti na potrebu za njihovom zaštitom

Crveni panda (Ailurus fulgens), poznat i pod imenom mali panda, vrsta je sisavca koji obitava na jugoistoku Azije, a brojnost mu se u posljednjih pola stoljeća drastično smanjila.

Sam naziv panda ljude najčešće asocira na velikog pandu, vrstu koja pripada porodici medvjeda, potpuno drugoj taksonomskoj skupini. Manje poznata činjenica je da je veliki panda otkriven čak 48 godina nakon crvenog pande.

Svojim kestenjasto crvenim, gustim krznom na leđima te crnim trbuhom i nogama jako se dobro skriva u umjerenim šumama na području Himalaja. S duljinom tijela do 70 cm i repa od oko 50 cm, crveni panda neznatno je veći od domaće mačke. Gotovo 90% dnevnog unosa hrane sačinjava mu bambusovo lišće.

Crveni panda nastanjuje isključivo područje jugoistočne Azije s razdvojenim populacijama na prostorima Nepala, Indije, Butana, Mijanmara i južne Kine.

Danas se nalazi na popisu ugroženih vrsta i to zbog fragmentacije staništa, sječe šuma, njihove prenamjene, krivolova i trgovine. Staništa se uništavaju radi izgradnje cesta, korištenja drveta za ogrjev ili građevinski materijal, livada za ispašu domaćih životinja. Stoga su zaštićeni na svim područjima rasprostranjenosti,

Zoološki vrtovi diljem svijeta, njih čak 80, sudjeluje u programu zaštite crvenih pandi. Zoološki vrt grada Zagreba također sudjeluje u tom programu i jedan je od 24 zoološka vrta koji imaju preporuku za razmnožavanje.