NSK cijeli srpanj posvetila Europskoj uniji

knjiga

Autor:

Stephanie Pojatina

7/2/2013 11:16

Zbirke rukopisa i starih knjiga, grafičke zbirke, zbirke zemljopisnih karata i atlasa te muzikalije i audiomaterijali na dan ulaska Hrvatske u Europsku uniju privukli su pozornost mnogih posjetitelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Građani i turisti tako su mogli vidjeti izložena, originala djela Hrvata za koje se sa sigurnošću može reći da su gradili Europu.

U sklopu Zbirke rukopisa i starih knjiga, među izložbenim prvotiscima su prijepis Vinodolskog zakonika, koji datira iz 1288. godine, zatim naša prva tiskana knjiga ‘Misal po zakonu Rimskog dvora’, djela i crteži genijalca Fausta Vrančića i mnoga druga vrijedna djela.

– Mi se samo možemo nadati da će ovakvih projekata biti još više sada kada smo ušli u Europsku uniju. Imamo mnogo toga za pohvaliti se. Naši su vrsni pisci, filozofi i izumitelji stvarali Europu – istaknuo je Ivan Kosić, voditelj Zbirke rukopisa i starih knjiga.

Tu je također i izložba “Sa srcem u Europu” gdje su izloženi licitari Miroslava Šuteja.

– Miroslava Šuteja smatramo velikim umjetnikom, među najboljima u svijetu. Ovom izložbom želimo pokazati da Hrvatska ima puno toga za ponuditi Europi – naglasila je Nikica Maštrović, voditeljica Grafičkih zbirki NSK.

Izložbu se moglo pogledati u ponedjeljak do zatvaranja knjižnice, no važno je istaknuti kako će Nacionalna i sveučilišna knjižnica cijeli mjesec srpanj posvetiti ulasku Hrvatske u Europsku uniju.