Novi doživljaj pjesništva kroz “Poeziju u dvorištu”

Dupkom pun kafić u Žerjavićevoj ulici i ovaj mjesec proveo nas je kroz različita pjesnička vremena i osjećanja. Prvi puta svoje radove predstavio nam je Tvrtko Vuković. Pjesnik i docent na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu zainteresiranoj publici pročitao je pjesme iz dvije svoje najistaknutije zbirke.

-Ja sam pokušavao raditi knjigu koja će govoriti o nekom trenutku koji je za ono vrijeme bio akutalan u društvenom smislu i u poetičkom, pa je ta prva knjiga nastala kao odjek neke literature koju sam onda čitao. Druga knjiga je intimnije naravi i govori o trenutku u životu jedne osobe koja se nalazi na rubu i pokušava artikulirati nešto o svome životu, zapravo više o neuspjehu tog života.- rekao je pjesnik Tvrtko Vučković

“Poezija u dvorištu” petu godinu za redom dovodi brojne istaknute pjesnike s ciljem razgovora o mjestu poezije u današnjem svijetu i hrvatskoj kulturi.

-Ideja je da u taj program pozivamo pjesnike različitih generacija i iskustava te odnosa prema jeziku i prema svijetu. Pozivamo pjesnike za koje mislimo da su važni i zanimljivi. Osim samog čitanja, tu je i taj dio rasprave o samoj poeziji, autoru, njihovoj generacijskoj pripadnosti ili nepripadnosti.- rekao je organizator Miroslav Mićanović

Njegove riječi pune su hvale, jer, govori kako je publika sve brojnija. I starija i mlađa. Svaki autor sa sobom dovede neke nove posjetitelje željne doživjeti poeziju na jedan drugačiji način, a time i pokazati kako ona nipošto nije zaboravljena.