Nova pravila reanimacije: Maske obavezne i za pružatelja pomoći i za unesrećenog

Zbog pandemije izazvane covidom-19 uvedene nove upute i smjernice pri osnovnoj kardiopulmanoj reanimaciji. Maske i zaštita lica obavezne su kako za žrtvu tako i za pružatelja pomoći

FOTO: Ilustracija

Uoči Svjetskog dana oživljavanja predstavljene su nove smjernice i upute kod postupka oživljavanja.

Kako bi se izbjeglo širenje virusa covid-19, unesrećenoj osobi, kao i pružatelju pomoći, obavezno je staviti na lice zaštitnu masku, a provodi se isključivo masaža srca bez upuhivanja zraka.

“Europsko vijeće za reanimatologiju, tijekom pandemije covida-19, uvelo je nova pravila pri oživljavanju. Nema više provjeravanja diše li osoba, već isključivo promatramo odiže li se prsni koš. Osoba koja pristupa reanimaciji obavezno mora nositi masku, a ako ima rezervnu, važno je masku staviti i osobi koju oživljava ili joj prekriti lice zaštitom kako bi se izbjeglo širenje virusa”, rekla je Silvija Hunyadi-Antičević, predsjednica Hrvatskog društva za reanimatologiju Hrvatskoga liječničkog zbora.

U Hrvatskoj zastoj srca godišnje doživi devet tisuća ljudi

U Hrvatskoj, prema procjenama, godišnje više od devet tisuća ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon toga mozak može preživjeti samo tri do pet minuta bez kisika, što je mnogo manje vremena nego što prođe do dolaska Hitne medicinske pomoći. Zato je od iznimne važnosti građane podučavati pravilnoj reanimaciji.

“Masaža srca provodi se tako da se isprepletu ruke, korijenom dlana pritišće sredina prsnoga koša u dubini od 5 do 6 centimetra oko 100-120 puta u minuti sve do dolaska Hitne medicinske pomoći”, objašnjava postupak Hunyadi-Antičević.