Počela kontrola mikročipiranih pasa, krenulo se s istočnim dijelom Zagreba

Počela je kontrola pseće populacije u Zagrebu, a krenulo se s istočnim dijelom grada.

FOTO: Ivan Novosel

Naša novinarska ekipa danas je na terenu saznala nešto više detalja: kontrolu provode djelatnici Komunalnog redarstva, uz asistenciju djelatnika MUP-a, no oni neće imati ovlasti ući u nečiji dom. Drugim riječima, komunalni redari neće smjeti ući u nečiji stan ili dvorište, osim ako ih vlasnik ne pozove.

“Želimo našim sugrađanima poručiti da se ovdje ne radi ni o kakvoj represivnoj mjeri, ne želimo imati represiju. Naš je interes i naša intencija da psi na području grada Zagreba budu mikročipirani iz jednostavnog razloga da stvorimo bazu podataka na kojem se području nalazi koliko životinja”, rekao je Željko Renić, pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo.

Pojasnio je da je predviđen obilazak svih zagrebačkih kućanstava, počevši od istočnog prema zapadnomu dijelu grada, planski po gradskim četvrtima, radi sustavne provjere svih kućanstava koja posjeduju pse i s ciljem da svi psi budu mikročipirani. Dodao je da komunalni redari dosad nisu imali postupanja koja zahtijevaju asistenciju policije:
„Preliminarni podatci pokazuju da su u Zagrebu vlasnici odgovorni, da ih većina svoje ljubimce uredno mikročipira i da postupaju prema propisima te da su napušteni psi rijetkost.“

Kako Renić ističe, procedura provjere je jednostavna. Komunalni redar uređajem očitava mikročip na javnoj površini. Ako je sve u redu, vlasniku zahvaljuju, a nema li pas mikročip, obavještava se nadležno tijelo Veterinarske inspekcije radi daljnjeg postupanja prema vlasniku, sukladno pozitivnim pravnim propisima.

Podsjetimo, Zakon o zaštiti životinja propisuje obvezno mikročipiranje pasa, a kazna za one koji to ne učine iznosi do šest tisuća kuna.