Noć muzeja u Hrvatskome muzeju naivne umjetnosti STJEPAN IVANEC: SLIKE NA STAKLU I CRTEŽI TUŠEM

S pomoću edukativne multimedijalne prezentacije aplicirane na tabletima omogućit će se pregledavanje, upoznavanje i istraživanje naive i u virtualnom prostoru

Press materijal

U povodu Noći muzeja 2019. Hrvatski muzej naivne umjetnosti priređuje malu, komornu i kritičku prigodnu izložbu slika Stjepana Ivanca (rođenog 1953. u Kladarama), uvaženog predstavnika Hlebinske škole i hrvatske naive, i to s djelima uglavnom iz vlasništva Muzeja. Izložba će se otvoriti u petak 1. veljače 2019. u 13 sati, a zatim će umjetnik od 18 do 22 sata demonstrirati posjetiteljima tehniku slikanja na staklu. U uvodnoj riječi izložbe sudjeluju Mira Francetić Malčić, ravnateljica Muzeja, i Vladimir Crnković, autor projekta.

Izložba se sastoji od desetak slika na staklu i crteža koji će biti izloženi u izdvojenoj dvorani. Ivanec je jedan od posljednjih velikih virtuoza slikanja na staklu, po čemu je Hlebinska škola izdvojen pojam ne samo unutar naše nego i svjetske naive. Crteži u tušu dokazuju pak njegovu veliku umješnost i uspješnost i u toj disciplini.

Izložba je otvorena do 10. veljače 2019. Uz izložbu izdaje se dvojezični, hrvatsko-engleski katalog.

Press materijal

Hrvatski muzej naivne umjetnosti bit će otvoren za posjetitelje besplatno od 18 do 22 sata. Osim navedene izložbe Stjepana Ivanca posjetitelji će moći razgledati i stalni postav, s remek-djelima klasika hrvatske naivne umjetnosti: Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Petra Smajića, Ivana Rabuzina, Emerika Feješa, Matije Skurjenija, Dragana Gažija, Martina Mehkeka, Ivana Večenaja, Mije Kovačića, Ivana Lackovića, Slavka Stolnika i drugih.

U povodu ovogodišnje teme Noći muzeja, Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, u prostoru će biti razmješteni interaktivni tableti. Na njima će posjetitelji dobiti više informacija o klasicima naivne umjetnosti i njihovim djelima. S pomoću edukativne multimedijalne prezentacije aplicirane na tabletima omogućit će se pregledavanje, upoznavanje i istraživanje naive i u virtualnom prostoru. Tako će se produbiti i obogatiti iskustvo upoznavanja naivne umjetnosti, njezinih predstavnika i njihovih opusa u kontekstu nacionalne i svjetske umjetnosti.

U muzejskom dućanu moći će se kupiti brojna muzejska izdanja ili izabrati nešto iz bogate ponude muzejskih suvenira po povoljnim cijenama, a svaki 50. posjetitelj bit će nagrađen suvenirom.

 

Press materijal