Nemamo uvid za što se troši novac u županiji

Stjepan Kožić

Autor:: Sarah Srdar 12/9/2011 10:14

Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije uz donošenje Proračuna Zagrebačke županije za 2012. godinu i Projekcije za 2013. i 2014. godinu održana je u znaku nedavne predizborne kampanje i optužbi kluba SDP-a koji je iznio primjedbe na donošenje odluke o predlaganju kandidata za članove nadzornog odbora trgovačkih društava međutim primjedbe nisu usvojene. Naime, Zoran Ostović je zaključio kako župan Stjepan Kožić nije mogao biti objektivan i nepristran. Predsjednik Skupštine Damir Mikuljan utvrdio je kako je put bio formalno i pravno čist jer je natječaj održan, a kandidate je saslušalo i odabralo Povjerenstvo.

– Ja sam imenovao Povjerenstvo koje je u skladu sa zakonom raspisalo natječaj. Svi kandidati su saslušani tako da Povjerenstvo nije kršilo odredbe i nije bilo sukoba interesa – objasnio je Stjepa Kožić.

SDP je postavio pitanje zbog čega je službeni bilten Zagrebačke županije, Županijska kronika, koje besplatno dobiva svaki stanovnik u studenom 2011. godine izašao dva puta iako inače izlazi jednom mjesečno, te koliko je i tko plaćen za promoviranje HSS-a. U glasniku se u oba broja izašla u studenom 2011. pojavljuju članovi HSS-a poput Marijane Petir, Božidara Pankretića i Stjepana Kožića.

– Župane, postavljam pitanje koliko košta predizborna kampanja HSS-a u Zagrebačkoj županiji, konkretnije Županijskoj kronici, odnosno koliko košta tiskanje jednog broja stanovnike županije? Ja uistinu cijenim angažman i trud gospođice Petir i gospodina Pankretića, no podsjećam da je ovo 15. sjednica Županijske skupštine, a ja ih nikada ovdje nisam vidjela – kazala je Mirela Gajić.

Urednik Županijske kronike negirao je optužbe SDP-a rekavši kako su dva broja izašla u istom mjesecu sasvim slučajno i nije bila namjera reklamirati HSS.

Palma Klun-Posavec postavila je pitanje o razvitku istočnog djela Zagrebačke županije, točnije cesta, i zatražila pismeni odgovor. Naime, taj dio županije je najnerazvijeniji, u komunalnom i gospodarskom pogledu.

– Mi uredno dobivamo izvješće o radu za upravne ceste, financijski plan za sljedeću godinu ali nemamo uvid u što se troše novci, to jest što je asfaltirano u Zagrebačkoj županiji u protekloj godini i koje su ceste u planu asfaltiranja u sljedećoj godini – rekla je Palma Klun-Posavec.

Rasprava je popraćena i aktualnim pitanjima kako održati ekonomski rast i razvoj Zagrebačke županije na koja nije bilo konkretnog odgovora. Za nadolazeće dane je najavljeno otvaranje Distributivnog centra za voće i povrće kojim se razvija gospodarstvo jer će zahvaljujući tom centru voćari i povrćari tri do četiri puta povećati proizvodnju.