Ne ispitujte nas o aferi ´Busevi u Velikoj Gorici`

USKOK istražuje Piculu zbog nabave 46 autobusa

Autor: Sanjin Španović 11/19/2009 12:54

Europska banka za obnovu i razvoj ne dopušta svojim zaposlenicima, koji su sudjelovali u aferi ‘Velikogorički autobusi’, da se odazovu pozivu USKOK-a. Portal Zagrebancija.com je uspio doći do dijela korespodencije između EBRD-a i Uskoka u kojem čelnici banke glatko odbijaju poziv Uskoka kojim se na razgovor zove Davor Inđić, direktor jednog od sektora EBRD-a.

Europska banka se poziva na imunitet svojih zaposlenika pred institucijama Hrvatske, te poziva USKOK da se o tome raspita kod hrvatskog ministarstva financija.

“Banka može biti izraziti spremnost da omogući pisane odgovore ukoliko preko institucija USKOK želi postaviti takva pitanja. Banka traži da takva pitanja budu poslana u naše sjedište u London”, stoji u dopisu USKOK-u koji im je poslan iz Londona 11. studenog ove godine.

Podsjetimo, USKOK je nedavno započeo istraživati propao pokušaj kupnje 46 autobusa vrijednih oko 100 milijuna kuna, koji je vodio bivši velikogorički gradonačelnik Tonino Picula. Sumnja se da je Picula zloupotrijebio svoj položaj i ovlasti te potpisao izrazito štetan ugovor za Grad.

Više o tome čitajte u tekstu: USKOK istražuje Piculu zbog nabave 46 autobusa.

-.-redakcija portala Zagrebancija.com-.-U odgovoru USKOK-u, ERDB se pozvao na imunitet svojih direktoraU međuvremenu Grad Velika Gorica nedavno je dobio od Zagrebačkog holdinga nekoliko faktura od milijun kuna. Riječ je o računima za konzultanske usluge spornog ugovora o kupnji autobusa.

Novo čelništvo Velike Gorice na čelu sa HDZ-ovim gradonačelnikom Draženom Barišićem priznalo je kako im ne pada napamet realizirati potpisani ugovor, bar ne po tim uvjetima.

Javni prijevoz bolna je točka tog šestog po veličini grada Hrvatske. Već desetljećima Velikogoričani do Zagreba stižu u derutnim, sporim i opasnim autobusima ZET-a te je rješenje tog problema predstavljalo pobjedničku kombinaciju na izborima.

Tadašnji gradonačelnik Picula je tako gurao ideju kupnje novih autobusa, a tada oporbeni HDZ i ministar financija Šuker, rješenje problema vidio je u gradnji autoceste Sisak-Zagreb.