Ne gubi nadu, FAKI je opet u gradu!

Španjolski umjetnik Migui Mandalasol nastupit će s predstavom 'Mikado'

Autor:: M.G. / FAKI 5/21/2010 13:07

Obilaskom neobičnog svijeta autohtonih vrsta Zoo Medike koji sviraju, žongliraju, izvode nevjerojatne akrobacije i ludosti te obuzdavaju vatru sinoć je, u Autonomnom kulturnom centru Medika, počeo Festival alternativnog kazališnog izričaja. FAKI je neprofitan kazališni festival s naglaskom na subverzivne kazališne marginalce, a organizira ga već 13 godina Attack!, nekad Autonomna tvornica kulture, danas Autonomni kulturni centar. Osim u Mediki, ovo 13. izdanje FAKI-a održava se i u prostoru bivše tvornice Jedinstvo te na lokacijama u centru Zagreba i to do 23. svibnja.

-.-FAKI-.-11. FAKI je ostao u pamćenju po bespotrebnom uhićenju jednog od performera usred nastupaSubverzivni kazališni marginalci, kakve FAKI predstavlja iz godine u godinu, su grupe i pojedinci koji prakticiraju kazališni izričaj, ali ih je nemoguće svrstati u postojeći pravac, kazališnu kuću, ili pokret, ili u bilo koji sustav binarnih opozicija. Sadržajna poveznica je subverzija koja šokira, upozorava, ili naprosto komentira dominantnu kulturu kazališnim i srodnim jezicima. Ove godine FAKI predstavlja trupe iz Mađarske, Španjolske, Slovenije, Rusije, Grčke i Litve, a ulaz na sve predstave festivala je i ove godine besplatan. Povezivanjem različitih marginalnih/off skupina tijekom festivala nastaje razmjena ideja i stilova. Za vrijeme festivala, grupe i pojedinci razvijaju svoj izričaj inspirirani jedni drugima. FAKI nije samo festival već je i okupljanje. Okupljanje zbog osvajanja javnog prostora i njegovog kontaminiranja alternativnim sadržajem.

Mikado, španjolska predstava koja izaziva različite emocije

-.-FAKI-.-FAKI je u gradu od 20. do 23. svibnjaJedno od zanimljivijih gostovanja je svakako ‘Mikado’ Migui Mandalasola koja će se izvesti u subotu u 20 sati u AKC Medika. ‘Mikado ‘ je kombinacija Butoh-plesa i manipulativnog performansa, u kojem se kao posredni element koriste fleksibilne palice, koje se spajaju s tijelom u prostoru. Geometrija oblika evocira simbolički sadržaj, implicitan povijesti koju umjetnik želi ispričati svojim plesom. Mikado je neprestana metamorfoza oblika koji izazivaju različite emocije.

Kao zadnju predstavu 13. FAKI-a, u dvorani Jedinstvo, u nedjelju, 23. svibnja, njemačka skupina Amalgama Dance co. izvest će predstavu ‘Little Death’. Komad odražava nakanu pričanja priče kroz slike, a ne predlaže nikakvu određenu direktivu za čitanje iste. U središtu našeg mozganja nalazi se ideja o čovjeku. Brz, preplašen, uhvaćen u zamku stereotipova i klišeiziranih stavova koji određuju njegovu seksualnost, on poriče prepuštanje sebe iskustvu i učenju, stoji mirno na svom predodređenom pravcu i sa svojim ‘zaštitnim’ strategijama po kojima su ga odgajali. Little Death (Mala smrt) je tjelesna bajka za odrasle koji pate od nesanice. Ova vrsta ‘kvalitativnog istraživanja’ je povezana s umjetničkim izrazom, kinetičkim jezikom (jezikom pokreta) i svim drugim elementima koji čine plesnu predstavu, kao i performans (tj. zvuk, scenografija, rekviziti, video umjetnost, svjetlosni efekti, itd.)

Današnji program s čak četiri događanja

Večeras na programu FAKI-a čak je četiri događanja. U 18 sati u centru grada Kud Ljud iz Slovenije izvest će svoj performans ‘Zbor tajnih agenata’ gdje se izbrisati garnice između publike i izvođača. U 19 sati u Mediki ruski OddDance Theatre izvodi ‘Snail dreams’, a nakon njih mađari Flame Flowers izvode eksperimentalnu žonglersku točku ‘MONOPulation’. FlameFlowers su, prateći stil suvremenog cirkusa, nastojali stvoriti jednostavno i minimalističko ozračje. Spojili su manipulativni stil žongliranja i dvostruki ples s hipnotičkom vizijom koju stvara pomicanje instrumenata. Drugi dan festivala zatvara litvanski umjetnik Benas Šarka s performansom plesnih pokreta ‘Troughout’ . On se bavi onim dijelom života K(k)ralja Leara kada je izgubio sve što je imao. Ključna zamisao ovog performansa jest pokušaj ponovnog rođenja. Koristeći željezo i krzno te perje živih stvorenja u različitim kombinacijama i slijedovima, stvara primitivne, ili bolje rečeno, praiskonske zvukove i simbole.